Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hemerocallis 'Chicago Cardinal' – Sásliliom

2.290 Ft

(ejtsd: hemerokállisz)

Kiszerelés: 15 cm átmérőjű kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 3-5 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a sásliliomok Kelet-Ázsiában - Kína, Japán, Korea, Dél-Szibéria területein - ligeterdőkben, nyirkos hegyi réteken őshonos évelők.

A ’Chicago Cardinal’-t az illinois-i (USA) James Marsh nemesítette 1972-ben egy magonc és az ’Arriba’ fajta keresztezésével. A neves ’Chicago’ fajtasorozat tagja.

Habitus: kb. 60-80 cm magas, keskeny, sásszerű, ívben hajló, tőálló, középzöld leveleivel nagy bokrot képez.

Virág: június-júliusban ágas legyezővirágzatokban hozza tölcsér alakú, kb. 15 cm átmérőjű, enyhén fodrozott, piros - középen fehérrel csíkozott -, ráncolt szirmú, sárgászöld torkú, feltűnő porzójú virágait, melyek mindössze egy napig nyílnak, de folyamatosan új bimbók fejlődnek. 

Talajigény: jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde talaj ideális a számára, de gyengébb talajon is megél.

Fényigény: nagy, szereti a napos helyet, de fák és cserjék előterébe, félárnyékba is telepíthető.

Vízigény: közepes, azonban hosszú aszályos időszakban gondoskodjunk vízutánpótlásról.

Gondozás: könnyen nevelhető, ugyanazon a helyen sokáig szívesen tenyészik. Az elnyílt virágokat távolítsuk el a virágszárral együtt. 

Társítás és elhelyezés a kertben: a sásliliomok az igencsak kedvelt és szívesen ültetett növények közé tartoznak, teljesen megérdemelten. Virágaik az egyszerűtől a káprázatos színkombinációjúakig számtalan variációban gyönyörködtetnek bennünket. Az egyetlen negatívum, amit el lehet mondani róluk, hogy egyes virágaik csak egyetlen napig nyílnak. Szerencsére azonban az ágas legyezővirágzatokban folyamatosan új bimbók fejlődnek, így szinte észre sem vesszük, hogy tündöklő pompájuk, mily tünékeny.

Jó alkalmazkodóképességük, könnyed, leomló levélzetük és közepes termetük miatt sokoldalúan felhasználhatók minden kerttípusban. Ültethetjük őket kisebb-nagyobb csoportokban szoliterként, de társíthatjuk díszcserjékkel, évelőkkel is.

Amennyiben változatos színekre és textúrákra alapozott, méh- és lepkebarát összeállítást szeretnénk, válasszuk háttérnövénynek az ívesen széthajló ágú, középzöld lombú bangitalevelű hólyagvesszőt és a hasonló habitusú, aranysárga virágú ’Sungold’ nyári orgonát.

Előttük kapjon helyet a dekoratív megjelenésű, rózsaszín virágait hosszú szárakon bontó ’Pink Cotton Candy’ orvosi tisztesfű, a páfrányszerű lombozatú, mézes-narancsos-baracksárga virágú ’Terracotta’ közönséges cickafark és a skarlátpiros 'SunSeekers Scarlet' kasvirág.

Végül a szegélyrégióba ültessük a ’Chicago Cardinal’-t, a kecsesen ívelő levelű szálkafüvet és a téglavörös-narancssárga vöröslő sásliliomot.

Társításra javasolt növényfajták:

Physocarpus opulifolius – Bangitalevelű hólyagvessző
Buddleia x weyeriana 'Sungold' - Sárga virágú nyáriorgona
Stachys officinalis 'Pink Cotton Candy' – Orvosi tisztesfű
Achillea millefolium 'Terracotta' - Közönséges cickafark (terracotta)
Echinacea 'SunSeekers Scarlet' – Kasvirág
Hakonechloa macra – Szálkafű
Hemerocallis fulva - Vöröslő sásliliom

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 70-80 cm
Ültetési tőtáv: 50-60 cm
Virágzási idő: június – július
Méhcsalogató: nem
Fényigény: nagy
Vízigény: közepes

Felhasználási terület: ágyásszegélyek, vegyes évelőágyak, fák, cserjék, örökzöldek elé, kerti tó mellé

Védett tartalom