Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Origanum 'Goldtaler' - Oregánó

2.290 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim 2023-ban egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Origanum 'Goldtaler' - Oregánó főbb jellemző

 

Jellemzők: Az oregánó vagy ismertebb nevén a szurokfű egy aromás illatú évelő gyógy- és fűszernövény, mely hazánkban is gyakori száraz gyepeken, napos, erdei utak mentén, főként meszes alapkőzetű területeken.

A ’Goldtaler’ megjelenését tekintve a virágzás előtt 30-35 cm magas bokrot alkot a virágzás során pedig felnyurgul és magassága elérheti a 60 cm-t. A fajta valamivel alacsonyabb, mint az alapfaj.

A levelei jellegzetes megjelenésűek, aprók és tojásdadok, enyhén szőrözöttek, sárga színűek. Virágai lilás-rózsaszínűek. A virágzat díszítő értéke kiemelkedő, ráadásul bókoló megjelenése miatt még látványosabb, ezért elsősorban dísznövényként telepítik.

Fűszernövényként leginkább a mediterrán konyha használja, az ilyen jellegű ételek jó kiegészítője. Gyógyhatásait tekintve a természet antibiotikumának is szokták nevezni, mivel karvakrolt és timolt tartalmaz.

A szárított leveléből forrázat készíthető, mely étvágyjavító, idegnyugtató és köhögéscsillapító hatású.

Talajigény: Meszes, laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Meleg napos fekvésbe telepítsük.

Vízigény: Kis vízigényű növény, telepítést követően öntözzük.

Tápanyagigény: Közepes-kis tápanyagigényű növény, a szegényebb talajokban is kielégítően fejlődik.

Gondozási ápolási munkák: Kevés gondozást igénylő, könnyen nevelhető növény. A telepítést követőn környezetét tartsuk gyommentesen és öntözzük. Az elvirágzást követően metsszük vissza.

A levelek folyamatosan szedhetőek a lombhullásig, de ősszel aromaanyagaik már kevésbé erőteljesek.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 40-45 cm
Ajánlott tőtáv: 35-40 cm
Virágzási idő: Június – Július
Kiültetés ideje: Edzett palántákat májustól
Betakarítás ideje: Július közepétől folyamatosan

 

Védett tartalom

Paraméterek

Jelleg: sütéshez-főzéshez
Ültethető: díszkert

Videók