Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mentha 'Maroccan' - Marokkói menta

2.490 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű - 2 literes cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim 2023-ban egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Mentha 'Maroccan' - Marokkói menta főbb jellemző

 

Jellemzők: A marokkói menta bokros habitusú felálló szárú, fagytűrő évelő, gyógy- és fűszernövény. A levele szár zöld színű, ritkán barna elszíneződéssel. A levelek kissé kerekdedek, csipkézett szélűek, középzöldek, ráncos felületűek.

Rózsaszín, ajakos virágait nyár végén hozza, így dísznövényként a nyári-őszi átmeneti társítások aromás illatú növénye lehet, mely kiváló mézelő is. A leveleket megdörzsölve aromás menta illatáról felismerhető, megkóstolva pedig azt tapasztalhatjuk, hogy a legtöbb menta fajtától eltérően nincs meg a kissé kesernyés mellékíze, ezért is tartják az egyik legfinomabb mentafélének.

Gyógyhatásait tekintve emésztéssegítő, enyhe görcs- és stresszoldó. A levelek folyamatosan szedhetőek, de a virágzást megelőzően a legnagyobb az illóolaj tartalmuk. A leveleket frissen vagy szárítva gyógytea készítésre használhatjuk fel.

Talajigény: Közepes tápanyag ellátottságú, jó vízgazdálkodású kerti talajon fejlődik a legszebben.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos fekvésbe, kúszó árnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük. Tavasszal korán kihajt, így már márciusban megfigyelhetőek az első rügyek. Az elvirágzást követően a metsszük vissza a virágzati szárakat.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Ritkán levéltetvek megtámadhatják. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ajánlott sortáv: 35-45 cm
Ajánlott tőtáv: 40 cm
Virágzási idő: Augusztus - Szeptember
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom

Paraméterek

Ültethető: balkon / terasz

Videók