Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lycopersicon 'Zömök' – Paradicsom

2.490 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 7x7 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim 2023-ban egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.
Megyeri Szabolcs

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Lycopersicon 'Zömök' – Paradicsom főbb jellemző

 

Jellemzés: A ’Zömök’ egy kedvelt házkerti, determinált növekedésű házkerti paradicsomfajta. Terméskötése kiemelkedő, így jó terméshozamú, e mellett korán termőre forduló.

A termések enyhén megnyúltak, kissé hengeres alakúak, súlyuk 50-60 g között alakul. A héj vékony, a hús közép vastag, piros színű. Kissé savas, kellemes ízű, teljes érésben édeskés. Elsősorban friss fogyasztásra és saláta paradicsomként használják fel.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell, mivel terméshozam csökkenést okoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A rendszeres öntözést meghálálja.

Hőigény: Melegigényes növény, de a meleg őszi időszakban egészen októberig szedhető.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, frissen trágyázott talajba ne telepítsük.

Gondozási, ápolási munkák: A virágzás és a termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a környezetét gyommentesen tartsuk. Ha az ápolási munkáira kevesebb idő áll rendelkezésre, úgy akkor vastag szalmás mulcsozással teremthetünk kedvező feltételeket a növényünk számára.

A ’Zömök’ determinált növekedésű fajta, így szabadföldi és konténeres termesztésre egyaránt alkalmas, erős támrendszert nem, de karózást igényel mindkét esetben. Cserépben nevelt növények esetében a virágzáskor, valamint a fejlődő termések megjelenésekor célszerű tápoldatozni a növényt.

Betegsége, kártevői: A paradicsomokat veszélyeztető betegségek közül barna foltosságot okoz a paradicsom mozaik vírus és a sárga gyűrűs elszíneződéseket okozó paradicsom foltosság és tőhervadás a legkiemelkedőbbek. A gomba betegségek közül a fitofórás betegség vagy paradicsom vész, valamint a lisztharmat okozhat gondot az állományban. A kártevők közül a levéltetvek és a poloskák jelentenek problémát.

A betegségek megelőzhetőek a megfelelő tő-és sortávok betartásával, valamint növényeink rendszeres ellenőrzésével. Ha kártevők (tripszek, levéltetvek, poloskák) jelennek meg a növényen, akkor rövid időn belül felütheti a fejét valamilyen kórokozó is, ezért a kártevők ellen peszticidekkel már a megjelenésük korai szakaszában védekezzünk.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,5-0,9 m
Ajánlott sortáv: 50 cm
Ajánlott tőtáv: 30 cm
Kiültetés ideje: Május-Június
Érési idő: Június vége – Július eleje
Tenyészidő: Hosszú
Növekedés: Determinált növekedésű, középmagas fajta
Levél: Paradicsom levelű fajta
Bogyó alakja, színe: Közepes méretű, megnyúlt, hengeres, piros színű.

 

Védett tartalom

Paraméterek

Termés mérete: normál
Termés színe: piros
Ültethető: díszkert

Videók