Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Paraméterek

Termés mérete: normál
Termés színe: piros
Ültethető: díszkert

Hasznos tanácsok videóban.

Lycopersicon 'Moneymaker' – Folytontermő paradicsom

Ár:
2.990 Ft

Kiszerelés: 11 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Palántáim a 2022-es szezonban várhatóan április 20-a után lesznek elérhetőek, korlátozott darabszámban.

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Lycopersicon 'Moneymaker' – Folytontermő paradicsom főbb jellemző

 

Jellemzés: A ’Moneymaker’ fajta egy jó választás szabadföldi termesztésre. Folyamatos növekedésével és jó terméshozamával a házi kertekben is egyre többen választják. Korán termőre fordul, így már júniusban is szüretelhetjük az első terméseket.

A bogyók nagy méretűek, súlyuk 90-100 g közötti, színük élénk vörös, héjuk középvastag, szedés után jól tárolhatóak. Ízanyagait tekintve egy savasabb, de intenzív ízű fajta, mely friss felhasználásra ideális választás így szendvicsek, saláták zamatos kiegészítője lehet.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell, mivel terméshozam csökkenést okoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A rendszeres öntözést meghálálja. Ha cserépben neveljük, akkor kerüljük a túlöntözést, akkor öntözzük meg, mikor a talaj felső rétege tapintásra száraz.

Hőigény: Melegigényes növény, de a meleg őszi időszakban egészen októberig szedhető.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, frissen trágyázott talajba ne telepítsük.

Gondozási, ápolási munkák: A virágzás és a termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a környezetét gyommentesen tartsuk. Ha az ápolási munkáira kevesebb idő áll rendelkezésre, úgy akkor vastag szalmás mulcsozással teremthetünk kedvező feltételeket a növényünk számára.

A paradicsomok fontos ápolási feladata, az úgynevezett kacsolás, mellyel a levelek hónaljában fejlődő rügyeket kicsípve egyenletes virágzást és termésérést biztosítunk. A ’Moneymaker’ fajta intenzív növekedése miatt erős támrendszert igényel, így a fajtaválasztásnál ezt tartsuk szem előtt!

Betegsége, kártevői: A paradicsomokat veszélyeztető betegségek közül barna foltosságot okoz a paradicsom mozaik vírus és a sárga gyűrűs elszíneződéseket okozó paradicsom foltosság és tőhervadás a legkiemelkedőbbek. A gomba betegségek közül a fitofórás betegség vagy paradicsom vész, valamint a lisztharmat okozhat gondot az állományban. A kártevők közül a levéltetvek és a poloskák jelentenek problémát.

A betegségek megelőzhetőek a megfelelő tő-és sortávok betartásával, valamint növényeink rendszeres ellenőrzésével. Ha kártevők (tripszek, levéltetvek, poloskák) jelennek meg a növényen, akkor rövid időn belül felütheti a fejét valamilyen kórokozó is, ezért a kártevők ellen peszticidekkel már a megjelenésük korai szakaszában védekezzünk.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2,5 m
Ajánlott sortáv: 50 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Kiültetés ideje: Május-Június
Érési idő: Június végétől
Tenyészidő: Hosszú, egész nyáron át szedhető
Növekedés: Középerős növekedésű
Levél: Paradicsom levelű fajta
Bogyó alakja, színe: Közepes méretű, gömbölyű, élénkvörös színű.

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!