Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Lycopersicon 'Lugas' F1 - Folytontermő paradicsom

Ár:
1.290 Ft

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Palántáim a 2022-es szezonban várhatóan április 20-a után lesznek elérhetőek, korlátozott darabszámban.

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.190 Ft / db
NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2022-04-18

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Lycopersicon 'Lugas' F1 - Folytontermő paradicsom főbb jellemző

 

Jellemzés: A ’Lugas’ egy folyamatos növekedésű, közkedvelt házi kerti fajta, mely normál kerti talajon is gazdagon terem. Mivel igen gazdagon termő fajta, így szakirodalmi ajánlások szerint 8-10 tő paradicsom ebből a fajtából egy 4-5 tagú család igényeit ki tudja elégíteni.

A piros, megnyúlt gömb alakú termések fürtöt alkotnak és súlyuk 60-70 g között alakul. Teljes érésben a bogyók kemények, héjuk vastag így jól tárolhatóak ezért is kedvelt piaci fajta is. A termés erős paradicsomízű, friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt alkalmas.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell, mivel terméshozam csökkenést okoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A rendszeres öntözést meghálálja. Ha cserépben neveljük, akkor kerüljük a túlöntözést, akkor öntözzük meg, mikor a talaj felső rétege tapintásra száraz.

Hőigény: Melegigényes növény, de a meleg őszi időszakban egészen októberig szedhető.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, frissen trágyázott talajba ne telepítsük.

Gondozási, ápolási munkák: A virágzás és a termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a környezetét gyommentesen tartsuk. A ’Lugas’ paradicsom erőteljes növekedése és a nehéz fürtök nevelése miatt stabil támrendszert és többszöri kötözést igénnyel.

Ha az ápolási munkáira kevesebb idő áll rendelkezésre, úgy akkor vastag szalmás mulcsozással teremthetünk kedvező feltételeket a növényünk számára és csökkenthetjük a gyomlálásra szánt időt.

A paradicsomok fontos ápolási feladata, az úgynevezett kacsolás, mellyel a levelek hónaljában fejlődő rügyeket kicsípve egyenletes virágzást és termésérést biztosítunk.

Betegsége, kártevői: A paradicsomokat veszélyeztető betegségek közül barna foltosságot okoz a paradicsom mozaik vírus és a sárga gyűrűs elszíneződéseket okozó paradicsom foltosság és tőhervadás a legkiemelkedőbbek. A gomba betegségek közül a fitofórás betegség vagy paradicsom vész, valamint a lisztharmat okozhat gondot az állományban. A kártevők közül a levéltetvek és a poloskák jelentenek problémát.

A betegségek megelőzhetőek a megfelelő tő-és sortávok betartásával, valamint növényeink rendszeres ellenőrzésével. Ha kártevők (tripszek, levéltetvek, poloskák) jelennek meg a növényen, akkor rövid időn belül felütheti a fejét valamilyen kórokozó is, ezért a kártevők ellen peszticidekkel már a megjelenésük korai szakaszában védekezzünk.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2,2 m
Ajánlott sortáv: 1 m
Ajánlott tőtáv: 60-90 cm
Kiültetés ideje: Május-Június
Érési idő: Július közepétől
Tenyészidő: Hosszú, egész nyáron át szedhető
Növekedés: Erős növekedésű
Levél: Paradicsom levelű fajta
Bogyó alakja, színe: Közepes méretű, megnyúlt gömb alakú, piros színű.

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!