Hasznos tanácsok videóban.
Cynara scolysmus – Articsóka
Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben egy palánta Ezt a növényemet színes névtáblával szállítom ki Önnek. Kedves Kertbarát Vásárlóm! |
Hasznos tanácsok ehhez a növényhez
A Cynara scolysmus – Articsóka főbb jellemzői:
A Cynara scolymus - Articsóka régóta sokoldalúan használt, évelő, fészkesvirágzatú zöldség-, gyógy- és dísznövény. A Földközi-tenger környékéről származik. Nagy, 10 cm nagyságot is elérő dekoratív virágzatait a második évben fejleszti ki. Fészekpikkely-levelei húsosak, virágai lilák.
Zöldségként a még fel nem nyílt virágzatkezdeményeit ("bimbóit") fogyasztjuk. A francia és spanyol konyha különösen kedveli. Készíthető belőle saláta, vagy megfőzhetjük citromos vízben és ízlés szerint ízesíthetjük mártással.
Gyógynövényként az articsóka leveleinek kivonatát használják, epe- és májbetegségek esetén. Vizelethajtó hatása is ismert. Dísznövényként fő díszítőértéke a gyönyörű, különleges lila virágzata.
TULAJDONSÁGOK
FELHASZNÁLÁS Levelei: gyógykivonatként
SZEDÉSI IDŐ
IGÉNYEK
ÉLETTANI HATÁS Gyógynövényként levelei kivonatát használják. A levél sokkal több cinarint tartalmaz, mint a virágkezdemény. Antioxidáns, epeműködést serkentő, puffadás csökkentő. Mivel csökkenti a koleszterin termelődését, így szerepe van az érelmeszesedés megelőzésében.
Rendelje meg Ön is Cynara scolysmus – Articsóka növényünket 990 Ft-os áron!
Ha bármilyen kérdése felvetődne rendelés előtt, vagy a növény átvétele után, kérjük keressen bizalommal a 06-1-5-888-555 -ös elérhetőségen.
Magas termetű, évelő zöldségnövény, melynek virágzatkezdeményei fogyaszthatók. Kiváló salátának, vagy főzve. Jellegzetes, erőteljes íze miatt kiváló egyszerűen csak citrommal ízesítve is. Sütve, párolva, blansírozva is készíthetők belőle kiváló ételek, előételek. Leveleinek kivonata epe és májbetegségeknél használatos. Dekoratív dísznövény.
Virágzatkezdeménye ("bimbója"): salátákba, előételekként, párolva, főzve, blansírozva használható.
Mikor még nem nyílik fel a virágzata, júliustól-szeptemberig szedhető.
Fény-, víz- és tápanyagigényes növény. Palántázással már első évben is szedhető. A téli fagyoktól takarással, felkupacolással védeni kell, mivel enyhén fagyérzékeny.
A zöldségként fogyasztott "bimbó" antioxidánsokat, flavonoidokat, és cinarint tartalmaz, nagyon kedvezően hat az emésztőrendszerre.