Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Apium 'Brillant' – Gumós zeller

Ár:
1.190 Ft

Kiszerelés: 10,5-ös cserépben
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Ezt a növényemet színes névtáblával szállítom ki Önnek.

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldségpalántáim várhatóan március közepétől lesznek rendelhetőek, kiszállításuk folyamatos egészen nyár közepéig.
Megyeri Szabolcs

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
990 Ft / db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Sunin Ültető, palánta és zöldségföld 20 liter Sunin Ültető, palánta és zöldségföld 20 liter
1.290 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

Az Apium 'Brillant' – Gumós zeller főbb jellemző

 

Jellemzés: A gumós zeller a zellerfélék (Apiaceae) családjába tartozó zöldségnövény. A számos zellerféle között a gumós zeller az egyik legnépszerűbb. Népszerűsége a sokoldalú konyhai felhasználásának köszönhető. Levelében és gumójában sok az íz-, és illatanyag, ami kiválóan karakteres ízt kölcsönöz számos ételünknek.

A ’Brillant’ fajta nevében hordozza valóban briliáns tulajdonságait, ugyanis gumója viszonylag nagy, kerek, rendkívül tetszetős és finom, lényegesen puhábbak, mint más fajták húsa. Nem üregesedik.

Talajigény: Kedveli a viszonylag nedvesebb, jó vízgazdálkodású talajokat. A nevelését megelőző évben szervestrágyázzunk, és adjunk káliumot is a talajhoz. A talaj ideális pH- tartalma 5,5-6,6.

Fényigény: Nagy fényigényű, ezt fontos biztosítani számára.

Vízigény: Gyakran, kisebb vízadagokkal öntözzük, hogy egyenletes gumót fejlesszen. A gumóérés szakaszában kifejezetten vízigényes.

Hőigény: Melegigényes, ideális hőmérséklet a számára: 22-25°C.

Tápanyagigény:  Tápanyagigényes növény, amelynek morzsalékosabb talajra van szüksége ahhoz, hogy egyenletesen kerek gumókat fejleszthessen.

Gondozási, ápolási munkák: A tavaszi fagyok elmúltával kiültethetőek a palánták. Ültetést követően bőségesen öntözzük be a növényeket. Fontos, hogy a talaj laza, morzsalékos legyen, hogy elkerüljük a deformált gumók kialakulását.

A beültetést követő időszakban a növény környezetét tartsuk gyommentesen, szükség esetén öntözzük meg. Az öntözés során mindig a növény tövéhez juttassuk ki a vizet, így csökkentve a betegségek kockázatát! A gumók októbertől betakaríthatók.

Betegségek, kártevők: A ’Brillant’ fajta nem fogékony a bélállomány- és szívlevél rothadásra, ezáltal viszonylag könnyen kezelhető fajta. Ettől függetlenül azért vannak kártevői, így például a csigák elég nagy kárt tudnak okozni. A levéltetvek ellen is védekezni kell. Betegségeit tekintve érdemes odafigyelni az alternáriás fertőzésre és a szárazrothadásra.

A zellernek létezik egy mozaikvírusos betegsége, amely elég nagy károkat tud okozni. Mindezeket helyes nevelési gyakorlattal el tudjuk kerülni. Ilyenek a vetésforgó, a gyommentesen tartás és a megfelelő öntözés.

Fontos tudni: 
Kifejlett magasság: 30 cm
Ajánlott sortáv: 30-40 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Kiültetés ideje: április második felétől 
Betakarítható: fejesedést követően
Termésérés: Októbertől

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!