Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Helichrysum italicum – Olasz szalmagyopár (curryfű)

2.490 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben - 2 literes konténerben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Zöldség palántáim 2023-ban egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Helichrysum italicum – Olasz szalmagyopár (curryfű) főbb jellemző

 

Jellemzők: A curry egy középmagas (40-70 cm) fásodó szárú évelő növény, mely a mediterrán területekről származik. Rendkívül díszes, és mint dísznövény is megállja a helyét, ugyanis kompakt, gömbszerű bokrot nevel, levelei ezüstösen molyhosak, keskeny lándzsa alakúak és kifejezetten intenzív curry illatot árasztanak anélkül is, hogy az ember megdörzsölné a leveleket.

A virágai a nyár végén és ősszel pompáznak. A virágok élénksárgák, apró fészekvirágzatot alkotnak, amelyek a hajtások csúcsi részén nyílnak, laza ernyőszerű virágzatba tömörülve. Lepke- és méhcsalogatók. A virágjaiból származó olaj gyulladáscsökkentő hatású, és számos bőrbetegség gyógyítására is alkalmas.

Illóolaja alkalmas fejfájás, migrén és légzőszervi panaszok enyhítésére is. Fűszerként felhasználható levesek, zöldséges ételek, húsételek ízesítésére is. Kiválóan nevelhető házikertben, de balkonon, dézsában is.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű növény. Legszebben teljes napos, fényes helyen nevelhető. A kúszóárnyékot elviseli.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Jól tűri a szárazságot. A pangóvizet, a nehéz agyagos talajokat kerüljük.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 40-60 cm
Ajánlott sortáv: 40 cm
Ajánlott tőtáv: 30 cm
Virágzási idő: Augusztus-Szeptember
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom

Paraméterek

Jelleg: sütéshez-főzéshez
Ültethető: díszkert

Videók