Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Allium tuberosum – Kínai metélőhagyma

1.190 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim 2024-ben egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.
Megyeri Szabolcs

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Allium tuberosum – Kínai metélőhagyma főbb jellemző

 

Jellemzők: A kínai metélőhagyma az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növény. Évelő növény, amelynek levelei télre elszáradnak, elfagynak, de tavasszal újrahajtanak. Levelei laposak. Vannak dísznövény fajtái is. Íze sokkal inkább hasonlít a fokhagymáéra, mint a metélőhagymáéra.

A virágai nyáron nyílnak, fehérek és méhlegelőként is funkcionálnak és ugyancsak ehetőek. Nagyon jó fagytűrő. Dísznövényként is szépen mutat, hiszen kompakt, kerek bokrot nevel, melyen nyár végétől hozza több héten át virágait. Leveleit felhasználhatjuk levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz.

Talajigény: kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját.

Fényigény: Fényigényes.

Vízigény: Vízigénye átlagos. A szárazságot jól viseli.

Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet 18-24 °C.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni.

Gondozási, ápolási munkák: Ha a kínai metélőhagyma mellett dönt, akkor tulajdonképpen nem lesz sok gondja a kertben vele. A tavaszi kiültetés után csak öntözni kell és persze növényvédelmi szempontból szemmel tartani, de nem jellemző rá a gyakori növényvédelmi probléma.

A tápanyagot folyamatosan ajánlott pótolni. A nyári melegben öntözze gyakrabban. A levelek folyamatosan szedhetők. Kissé agresszívan terjed, gyomosíthat, erre különösen figyeljünk a gondozásnál.

Betegségek, kártevők: Ahogy a legtöbb kerti növénynek, a kínai metélőhagymának is akadnak kártevői, kórokozói, bár ez korántsem nagy számot jelent. Kórokozók közül a legjelentősebb betegségei a lisztharmat és peronoszpóra és a rozsda.

A legtöbb betegség ellen megvédhető a növény, ha gyommentesen tartjuk az állományt, illetve ha meglátunk egy-egy beteg egyedet, azt azonnal eltávolítjuk a többi közül.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 30-60 cm
Ajánlott sortáv: 70 cm
Ajánlott tőtáv: 60 cm
Kiültetés ideje: Március- Április
Betakarítás: Áprilistól az első fagyokig
Termés: Levelei hosszúak, kimondottan fűszeres ízűek.

 

Védett tartalom

Videók