Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Allium 'Staro' - Metélőhagyma

2.090 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Ezt a növényemet színes névtáblával szállítom ki Önnek. 

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim 2023-ban egész tavasz végéig, vagy akár június végéig is elérhetőek lesznek több hullámban. Ha egy fajtát vagy változatot nem tud éppen kosárba tenni, érdemes később visszanézni.
Megyeri Szabolcs

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Allium 'Staro' - Metélőhagyma főbb jellemző

 

Jellemzők: A metélőhagyma az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növény. A metélőhagyma, más néven snidling fűszer-, gyógy-, és dísznövénynek egyaránt kiváló. Évelő növény, melynek levelei henger alakúak, a virágok színe rózsaszín. Illata jellegzetes, sok illóolajat tartalmaz.

A ’Staro’ fajta magasan jó tulajdonságokkal rendelkező, erős aromájú metélőhagyma fajta. Kiváló ízesítő hatása mellett étvágyjavító, gyomorerősítő, és díszítőértékű. Szendvicsek, saláták, túró-sajt ételek ízesítésére, frissen szedve ajánlom. Halételeknek és mártásoknak is nagyszerű fűszere. Kertbe szegélynövénynek is ültethető, mivel rózsaszín virágai nagyon dekoratívak. Kiváló fagyasztásra.

A virágai is ehetők. Levelei sokkal vastagabbak és erősebbek, mint az alapfajnak vagy egyéb metélőhagyma fajtáknak, ezért jól szállítható és feldolgozható.

Talajigény: kedveli a morzsalékos, tápanyaggal jól ellátott talajokat. Fontos, hogy a talaj ne tömörödjön be, ezért érdemes néha meglazítani a talaját.

Fényigény: Fényigényes.

Vízigény: Vízigénye átlagos. A szárazságot jól viseli.

Hőigény: Érzékeny a szélsőséges időjárásra. A palántákat is csak akkor ültessük ki, ha nem fenyegetnek a tavaszi fagyok. Az ideális hőmérséklet 18-24 °C.

Tápanyagigény: Tápanyagigényes növény. Kedveli a tenyészidő előtti évben a tápanyagutánpótlást, de ha a tenyészidőszak folyamán tápanyaghiány mutatkozik, akkor érdemes sürgősen pótolni.

Gondozási, ápolási munkák: Nincs vele sok gond, hiszen ha napos helyre ültetjük, öntözzük és ellátjuk tápanyaggal, tulajdonképp mindent megadunk számára. Növekedése kissé agresszív, ezt érdemes szem előtt tartani. A betegségek terjedésesének megakadályozásához fontos az ágyások gyommentesen tartása.

Betegségek, kártevők: Ahogy a legtöbb kerti növénynek, a metélőhagymának is akadnak kártevői, kórokozói, bár ez korántsem nagy számot jelent. Kórokozók közül a legjelentősebb betegségei a lisztharmat és peronoszpóra és a rozsda.

A legtöbb betegség ellen megvédhető a növény, ha gyommentesen tartjuk az állományt, illetve ha meglátunk egy-egy beteg egyedet, azt azonnal eltávolítjuk a többi közül.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40 cm
Ajánlott sortáv: 40 cm
Ajánlott tőtáv: 30 cm
Kiültetés ideje: Március- Április
Betakarítás: Áprilistól az első fagyokig
Virágzás: Nyár
Termés: Friss, fűszeres ízvilággal rendelkező fajta. Leveleit fogyasztjuk, de virágai is ehetőek.

 

Védett tartalom

Videók