Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mentha longifolia – Lómenta

Ár:
2.990 Ft

Kiszerelés: 2 literes cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Mentha longifolia – Lómenta főbb jellemző

 

Jellemzők: A lómenta egész Európában elterjedt évelő gyógy- és fűszernövény. Magassága nagyban függ attól, hogy milyen élőhelyen nevelkedik. Nedves környezetben akár 100-120 cm magasra is megnő, míg szárazabb körülmények között csak 50-60 cm magas lesz.

Kissé elfekvő a habitusa. Nevében a „longifolia” kifejezés jelentése: „hosszú levelű” – ez valóban így van, hiszen levelei kifejezetten hosszúak, lándzsa alakúak, fogazottak, levélfonákuk erősen molyhos, ezüstös. Virágzása júliustól egészen szeptemberig tart. Virágai lila színűek, és fürtvirágzatot képeznek a virágzati száron.

Levelét megdörzsölve nem találkozunk a mentákra jellemző kellemes menta illattal, mert mentoltartalma alacsony, így ez a teáját kortyolgatva sem jön elő. Viszont kiválóan segít a puffadásban és több emésztőrendszerrel kapcsolatos betegségben.

Olyannyira üde ízű, hogy többen frissítő teaként fogyasztják. Kertben, balkonon, dézsában is kiválóan nevelhető. Méh- és lepkecsalogató.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos fekvésbe, kúszó árnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Kedveli, ha a földje nedves, ám semmiképp ne legyen alatta pangóvíz.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Ritkán levéltetvek vagy a mentarozsda támadhatja meg. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 50-120 cm
Ajánlott sortáv: 50 cm
Ajánlott tőtáv: 40 cm
Virágzási idő: Július-Szeptember
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom