Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mentha spicata – Zöld menta

3.590 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 9x9 cm-es - 2 literes cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Mentha spicata – Zöld menta főbb jellemző

 

Jellemzők: A zöld menta, vagy fodormenta az egyik legnépszerűbb mentaféle. Közepesen nagy vagy nagyméretű (50-100 cm) bokrot nevel, hajtásai felállóak, a növény tarackolva terjed. Nagysága függ a talaj nedvességtartalmától, ugyanis nedvesebb körülmények között sokkal magasabbra nő.

Levelei oválisok, fogazottak, a hajtás sötét színű. Virágai a nyár második felében nyílnak. Színük fehér vagy halványlila, porzóik hosszúak, a virágzati száron fürtöt képeznek. Kiváló lepke- és méhcsalogató tulajdonságú növény. Gyógyhatása közismert: segít az emésztőrendszeri problémák enyhítésében, jó görcsoldó.

Enyhíti a kellemetlen szájszagot (ezért használják többek között fogkrémekben is), fertőtlenítő, és nátha, megfázás ellen is kiváló. Teája mentolos ízű, üdítő, aromás. Felhasználható gyümölcssaláták, limonádék ízesítésére.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos fekvésbe, kúszó árnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Kedveli, ha a földje nedves, ám semmiképp ne legyen alatta pangóvíz.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Ritkán levéltetvek vagy a mentarozsda támadhatja meg. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 50-100 cm
Ajánlott sortáv: 60-80 cm
Ajánlott tőtáv: 50-70 cm
Virágzási idő: Július-Szeptember
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom