Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mentha sp. 'Erdbeerminze' – Szamóca menta

3.490 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 2 literes cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Mentha sp. 'Erdbeerminze' – Szamóca menta főbb jellemző

 

Jellemzők: A kis vagy középnagy (30-40 cm) bokrot nevelő szamóca menta egy kifejezetten kedvelt évelő gyógy- és fűszernövény. Levelei kerekdedek, világoszöldek, molyhosak, a levélszélek fogazottak. Gömbszerű bokrot képez, felálló hajtásrendszerrel rendelkezik. Kissé tarackol, de korántsem annyira, mint a legtöbb mentafaj.

A leveleket megdörzsölve erős szamócaillatot áraszt, egyesek a tejszínes szamóca illatot vélik felfedezni illatában. Az biztos, hogy rendkívül erőteljes illatanyagokkal rendelkezik. Gyógynövényként is elismert: emésztést elősegítő és görcsoldó, feszültségoldó hatással rendelkezik.

Felhasználható édességek, krémlevesek, italok ízesítésére, és gyógyteát, limonádét, szörpöt is készíthetünk belőle. Virágai a nyár második felétől pompáznak: a halványlila virágzatok örvökben nyílnak a száron egészen szeptemberig. Kertben, balkonon, dézsában is kiválóan nevelhető. Méh- és lepkecsalogató.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos fekvésbe, kúszó árnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Kedveli, ha a földje nedves, ám semmiképp ne legyen alatta pangóvíz.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Ritkán levéltetvek vagy a mentarozsda támadhatja meg. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 30-40 cm
Ajánlott sortáv: 30-35 cm
Ajánlott tőtáv: 25-30 cm
Virágzási idő: Július-Szeptember
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom