Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Házi fűszerveteményes

Megyeri Szabolcs

Minden háziasszony jól tudja, hogy fűszer nélkül nincs finom étel, ha pedig ízesítünk, akkor az a legjobb, ha saját nevelésű, friss fűszernövényt használunk.  Ha még nincs házi fűszerkertünk, akkor gyorsan és egyszerűen készíthetünk egyet, a kialakítás nem nehéz feladat, de a fűszeres veteményeshez még kert sem szükséges feltétlenül!

Kerti körülmények között egyszerű a dolgunk, csak egy kisebb területet kell elkülöníteni a célra, de például a konyhakerti zöldségek mellé, közé is ültethetünk. Látványosabb hatás érhető el, ha például sakktábla elrendezésű fűszerkertet építünk, amihez csak egy tucatnyi négyszögletű járólap szükséges, melyeket úgy rakunk le, hogy csak a sarkaik érintkeznek egymással, a közbelső részekbe pedig máris ültethetünk. Az így megépített „tábla” könnyen bejárható, áttekinthető és dekoratív lesz. Aki csak erkélyen, teraszon tud gazdálkodni, használhat balkonládát, hagyományos virágládát, de helyszűkében egy régi fémvödör, nagyobb kaspó is jó szolgálatot tehet. Végső esetben a konyha is lehet a termelés helyszíne, a menta és a petrezselyem például árnyékos helyen is szépen növekednek.

A növények kiválasztása előtt érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt helyszín adottságai mely fűszernövények igényeinek felelnek meg. A mediterrán fűszerek, mint például a bazsalikom, oregánó, majoranna, rozmaring sok napfényt igényelnek, viszont tápanyagban szegényebb közegben is jól érzik magukat, ezért őket a kert verőfényes részére, vagy világos erkélyekre helyezzük. Más fűszernövényeknek eltérő szükségleteik lehetnek, a kapor például fényigényes, de öntözni nem kell, és bármilyen földben megterem, a snidlig pedig kevesebb fénnyel is beéri, viszont gazdag földet kíván. A kamillát, körömvirágot nem csak fogyasztásra, hanem dekorációs célból is ültethetjük, a kakukkfű pedig pompás illatával lengi be környezetét. Fűszernövényt legegyszerűbben palántaként vásárolhatunk, szinte minden nagyobb üzletben árulják őket kis műanyag poharakban. Jó tudni, hogy ha így szerezzük be a növényt, feltétlen át kell ültetni, mivel általában tőzegbe helyezik őket, ami csak szabályozott, meghatározott ideig ható - hozzáadott - műtrágyát tartalmaz, és mire hozzánk kerül, többnyire kimerül. Az átültetéshez általános virágföldet, vagy palántaföldet használhatunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: fűszernövény