Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A gyümölcs, ami egészséges és különleges: a ribiszke

Nincs még egy olyan fanyar, ugyanakkor ínycsiklandó ízű és széles fajtaválasztékkal rendelkező gyümölcs, mint a ribizli. Ha valaki egyszer rákap az ízére, többé nem tud róla lemondani, így ha nem szeretne vadászni egy – egy doboz finom bogyós gyümölcsre a hipermarketekben, akkor érdemes ribizlibokrot ültetni a kertjébe. Így nem csak egy esztétikus cserjével lesz gazdagabb a kertje, de szezonban bármikor falatozhat a finomságból, ráadásul kedvező élettani hatásait is élvezheti.

Mit érdemes tudni a ribizliről?

A ribizli – vagy más néven ribiszke - a megszokott kerti gyümölcsök mellé bátran ültethető. Termése finom, ráadásul megjelenésükkel, külalakjukkal is hozzájárulnak a birtok szépségéhez, változatosságához. Mivel egyedül állva is megállja a helyét a kertben, szoliterként vagyis egyedülálló bokorként is ültethető, ugyanakkor sövényként vagy akár törzses faként is nevelhető.

Így ültessen ribizlit!

A ribizli ültetéséhez a tavasz első fele az ideális időszak. A ribizli minden fajtája a tápanyagban gazdag talajt kedveli, így az ültetés előtt fontos marhatrágya vagy komposzt segítségével előkészíteni a területet. Ha sövényt álmodott meg magának belőle, akkor egy hosszanti ültetőárokba érdemes elültetni a töveket, azonban ha szoliternek szánja vagy csoportosan ültetné, ültetőgödröket kell ásnia.

 

Az egyes töveknek 70x70x70 centis ültetőgödröt, vagy ennek megfelelő árkot ásson ki, az ültetés végén pedig alaposan öntözze be a területet. Metszéssel biztosíthatja a bő termést Nem kell megijednie, szó sincs bonyolult feladatról, sőt, speciális szaktudást sem igényelnek a ezek a mozdulatok. A sűrűn fejlődő fiatal vesszőket folyamatos ritkítással kell karbantartani, az idősebb növények esetében pedig a már 4-5 éves vázágakat is metszeni kell, elősegítve ezzel a bokor megújulását. Így minden évben élvezheti az ínycsiklandó gyümölcsöket.

Milyen fajtái vannak a ribizlinek?

A ribizlinek megszámlálhatatlanul sok fajtája van, melyek közül most a legnépszerűbbeket mutatom be Önnek.

  • A fehér ribizli 1,5-2 méteres magasságig növő cserje. Fürtjei hosszúak, termése sárgásfehér színű és kellenesen savanykás. Gyümölcsei július-augusztusban érnek, melyek gazdagon borítják az ágakat.
  • A korai piros ribizli egy olyan korán és bőségesen termő, törzsre oltott fajta, melynek nagy előnye, hogy megkönnyíti a szüretelést.
  • A fekete ribizli szintén törzse oltott fajta, részben öntermékeny, azonban az 'Aranka' fajtával együtt ültetve segítjük a beporzást, biztosítva a gazdag termést és a bőséges szüretet.

Nézze meg, milyen előnyökkel jár, ha magas törzsű ribiszkét ültet a kertjében!

 

Szeretne Ön is a kertjébe ribiszkét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Milyen felhasználási módjai vannak a ribizlinek?

A különböző fajtáknak számos különféle felhasználási módja létezik. Míg a a piros termésű ribizli fogyasztása elsősorban nyersen a legfinomabb, míg a sötét bogyójú változatokból kiváló üdítőital, lekvár, szörp vagy házi bor készülhet, de bátran beletehetjük egy finom süteménybe is.

 

Szeretné megismerni a ribiszkék gondozási tudnivalóit bővebben? Akkor olvassa el az erről szóló cikkemet!

Milyen jótékony hatásai vannak a ribizlinek?

E bogyós gyümölcs fő ismérve, hogy magas az A-, B- és C-vitamin tartalmának köszönhetően remek ellenszer a meghűlés ellen. Diétázóknak is ajánlott, ugyanis magas méregtelenítő hatása van. Mindemellett ideális a koleszterinszint szinten tartásához, valamint szerepe van a köszvény és reuma elleni küzdelemben is. Emellett a száraz és érzékeny bőr ellen is felveszi a harcot. Legfőbb pozitív tulajdonsága azonban egyszerűen az, hogy nagyon finom és sokféleképpen felhasználható, így valamilyen formában biztosan az Ön kedvence is lesz.

Szeretne Ön is a kertjébe ribiszkét? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!