Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ha egészséges és különleges gyümölcsöt termesztene a kertjében: rendeljen ribizlit!

Nincs még egy olyan fanyar, ugyanakkor ínycsiklandó ízű és széles fajtaválasztékkal rendelkező gyümölcs, mint a ribizli. Ha valaki egyszer rákap az ízére, többé nem tud róla lemondani, így ha nem szeretne vadászni egy – egy doboz finom bogyós gyümölcsre a hipermarketekben, akkor érdemes ribizlibokrot ültetni a kertjébe.

Így nem csak egy esztétikus cserjével lesz gazdagabb a kertje, de szezonban bármikor falatozhat a finomságból, ráadásul kedvező élettani hatásait is élvezheti.

Mit érdemes tudni a ribizliről?

A ribizli – vagy más néven ribiszke - a megszokott kerti gyümölcsök mellé bátran ültethető. Termése finom, ráadásul megjelenésükkel, külalakjukkal is hozzájárulnak a birtok szépségéhez, változatosságához. Mivel egyedül állva is megállja a helyét a kertben, szoliterként vagyis egyedülálló bokorként is ültethető, ugyanakkor sövényként vagy akár törzses faként is nevelhető.

Fantasztikus ízű piros ribizli fürtök

Ha szeretne Ön is ribizlit rendelni, akkor nézzen szét kínálatomban

Így ültessen ribizlit!

A ribizli ültetéséhez a tavasz első fele az ideális időszak. A ribizli minden fajtája a tápanyagban gazdag talajt kedveli, így az ültetés előtt fontos marhatrágya vagy komposzt segítségével előkészíteni a területet. Ha sövényt álmodott meg magának belőle, akkor egy hosszanti ültetőárokba érdemes elültetni a töveket, azonban ha szoliternek szánja vagy csoportosan ültetné, ültetőgödröket kell ásnia.

Az egyes töveknek 70x70x70 centis ültetőgödröt, vagy ennek megfelelő árkot ásson ki, az ültetés végén pedig alaposan öntözze be a területet. Metszéssel biztosíthatja a bő termést Nem kell megijednie, szó sincs bonyolult feladatról, sőt, speciális szaktudást sem igényelnek a ezek a mozdulatok.

A sűrűn fejlődő fiatal vesszőket folyamatos ritkítással kell karbantartani, az idősebb növények esetében pedig a már 4-5 éves vázágakat is metszeni kell, elősegítve ezzel a bokor megújulását. Így minden évben élvezheti az ínycsiklandó gyümölcsöket.

Ínycsiklandozó ribizli fürtök

Milyen fajtái vannak a ribizlinek?

A ribizlinek megszámlálhatatlanul sok fajtája van, melyek közül most a legnépszerűbbeket mutatom be Önnek. A leggyakrabban előforduló fajta a Bőtermő piros ribizli, amelynek termése június- júliusban érik be.

A Fehér ribizli 1,5-2 méteres magasságig növő cserje. Fürtjei hosszúak, termése sárgásfehér színű és kellenesen savanykás. Gyümölcsei július-augusztusban érnek, melyek gazdagon borítják az ágakat.

A Korai piros ribizli egy olyan korán és bőségesen termő, törzsre oltott fajta, melynek nagy előnye, hogy megkönnyíti a szüretelést.

A Fekete ribizli szintén törzse oltott fajta, részben öntermékeny, azonban az 'Aranka' fajtával együtt ültetve segítjük a beporzást, biztosítva a gazdag termést és a bőséges szüretet.

Az alábbi videóban megnézheti, milyen előnyei vannak a magas törzsű ribizli ültetésének.

Milyen felhasználási módjai vannak a ribizlinek?

A különböző fajtáknak számos különféle felhasználási módja létezik. Míg a a piros termésű ribizli fogyasztása elsősorban nyersen a legfinomabb, míg a sötét bogyójú változatokból kiváló üdítőital, lekvár, szörp vagy házi bor készülhet, de bátran beletehetjük egy finom süteménybe is.

A ribizlis lekvárként is fantasztikus

Milyen jótékony hatásai vannak a ribizlinek?

E bogyós gyümölcs fő ismérve, hogy magas az A-, B- és C-vitamin tartalmának köszönhetően remek ellenszer a meghűlés ellen. Diétázóknak is ajánlott, ugyanis magas méregtelenítő hatása van. Mindemellett ideális a koleszterinszint szinten tartásához, valamint szerepe van a köszvény és reuma elleni küzdelemben is. Emellett a száraz és érzékeny bőr ellen is felveszi a harcot.

Legfőbb pozitív tulajdonsága azonban egyszerűen az, hogy nagyon finom és sokféleképpen felhasználható, így valamilyen formában biztosan az Ön kedvence is lesz.

Amennyiben érdekesnek találta cikkemet, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További bejegyzéseimet itt éri el.

Szeretne kertjébe ribizlit rendelni? Válogasson kínálatomban.

Tartalomhoz tartozó címkék: ribizli