Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Vroege van der Laan' – Fehér szőlő

17.490 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

Szállítási méret: 80-200 cm magas

Az év teljes egészében ezt a szőlőcsemetét konténeres kiszerelésben tudja megrendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Erőteljes növekedésű, bőven termő, üde íze miatt bornak és csemegeszőlőnek is kiváló korai szőlőfajta.

Kedves Kertbarát Vásárlóm!

A szőlő nem csupán haszonnövény, hanem díszítő értéke mellett, kulturális jelentősége is van. Egy-egy szőlőtőkének minden kertben kell legyen helye.

Kertbaráti üdvözlettel: Megyeri Szabolcs

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A 'Vroege van der Laan' – Fehér szőlő főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Vroege van der Laan’ egy holland nemesítésű fajta, mely kiemelkedően magas fagytűréssel rendelkezik. Erőteljesen, gyorsan növő fajta. A termésérés ideje augusztus végén, szeptember elején van. A fürtök kicsi vagy középnagy méretűek, tömöttek, vállasak.

A bogyók közepes méretűek, kerekdedek, sárgás-zöld színűek, teljes érésben pedig sárgás árnyalatúak. Elsősorban borszőlőként termesztik, azonban csemegeszőlőként, asztaliszőlőként is megállja a helyét. Betegségekkel szemben közepesen ellenálló.

Érésidő: Augusztus vége – Szeptember eleje

Talajigény: A szőlő talajjal szemben nem támaszt nagy igényeket, mivel viszonylag jól alkalmazkodik. Így a szerkezet nélküli homoktalajoktól a kötöttebb nyiroktalajokon is sikerrel termeszthetjük.

Fény- és hőigény: Fény- és melegigényes növény, ezért a telepítés helyét gondosan válasszuk meg. Erős fényben a bogyók jobban színeződnek, több cukrot termelnek és héjuk vastagabb lesz. Nagy hőigényű növény, a fagyok károsíthatják.

Vízigény: Kis vízigényű növény, öntözés nélkül nevelhető.

Ültetési idő: Szabadgyökerű szőlő március-április, valamint október-november. Konténeres szőlő márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A szőlő fajták fontos gondozási feladata a metszés, melyet a tartós fagyok elmúltával, de még a növény nedvkeringésének beindulása előtt végezzük el, így február végén – márciusban a legaktuálisabb metszés.

A metszés célja a tőkeforma kialakítása- és fenntartása, a termőegyensúly megőrzése, valamint a termésmennyiség- és minőség biztosítása. A metszés lehet: rövidmetszés, csercsapos váltómetszés, cseralapos váltómetszés, valamint szálvesszős metszés.

A tél-végi tavasz eleji metszésen túl vannak általánosan végzendő zöldmunkák, melyek a hajtásválogatásból, hajtásigazításból, kötözésből, a fürtzóna lelevelezéséből állnak.

A növényvédelmi feladatok sorában első a tavaszi lemosó permetezés, mely nagyban hozzájárul az állományunk egészséges fejlődéséhez.

Kártevők, betegségek: peronoszpóra, lisztharmat, atkák, szőlőmoly

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: kb. 1,5-2 m (művelési mód függvénye)
Sor- és tőtávolság: 1×1 m (fejművelés); 1,2×1,2 m (bakművelés); 1,8×2,4 (váltóvesszős)
Érésidő: Augusztus vége – Szeptember eleje
Vízigény: Kis vízigényű
Hő- és fényigény: Nagy hő- és fényigényű
Típus: Csemege- és borszőlő

 

Védett tartalom

 

Paraméterek

Érési idő Augusztus vége-Szeptember eleje
Metszés ideje Február-Március
Ültetési távolság 80 cm
Glikémiás Index(GI) 30-50%

Videók