Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Vaccinium corymbosum 'Duke' - Magasbokrú áfonya (cserjés vagy fürtös áfonya)

8.990 Ft

(ejtsd: vaccínium korimbozum)

Az egyik legjobb termőképességű és legédesebb ízű fajta, melynek közepes vagy nagyméretű, lédús, enyhén fűszeres zamatú bogyói a fagyasztás során is jól megőrzik aromájukat. 

Kiszállítási méret: 20-120 cm évszaktól függően

Ilyen állapotban és méretben szállítjuk ki Önnek megrendelt áfonyáit

Várható termőre fordulás: 3 éves, termőre fordult bokros tövek
Kiszerelés: 2-7 literes kertészeti konténerben
Közeg: savanyú kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Teljesen télálló

Védett tartalom
Termék címkék:
áfonya gyümölcs vaccinium

Hasznos tudnivalók

Származás: a magasbokrú - cserjés vagy fürtös - áfonya Észak-Amerika keleti részén erdős vagy nyílt, nyirkos, nedves, savas talajú területeken őshonos cserje.

A ’Duke’ fajtát New Jersey-ben nemesítette Arlen D. Draper, Gene J. Galletta, Gojko Jelenkovic és Nicholi Vorsa 1987-ben az ('Ivanhoe' x 'Earliblue) x (Berkeley x Earliblue) x (Coville x Atlantic) fajták keresztezésével.

A brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) Garden Merit díjának nyertese.

Hajtásrendszer: kb. 1,2-1,75 m magas, erős növekedésű, tőből többszörösen elágazó, felfelé törő, a termések súlya alatt szélesen elterülő habitusú. Lombozatát sötétzöld, 3-8 cm hosszú, tojásdad-lándzsás, szórt állású, ép szélű, ősszel vörösre színeződő levelek alkotják. Virága 1 cm-es, bögre alakú, forrt szirmú, fehér, kétivarú, május elején nyílik. A bogyók a vesszők rövid ízközű végén, a 4-5 elágazásra tagozódó fürtképződményen fejlődnek. 

Mérete miatt kiválóan alkalmas kisebb kertben vagy konténerben történő nevelésre.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Öntermékeny, de másik fajta/fajták pl. a Brigitta és a Darrow telepítésével a termésbiztonság és hozam növelhető.

Gyümölcs: július elejétől a végéig érik. Fürtje nagy, kissé laza. Bogyója kerekded, enyhén lapított, közepes vagy nagy méretű (kb. 1,8-2,1 g), hamvas kékesfekete, kemény, ropogós, lédús, édes, kevésbé savanykás, enyhén fűszeres zamatú.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (befőtt, lekvár, szörp, zselé, sütemények), fagyasztásra egyaránt alkalmas (ízét jól megőrzi). Jól szállítható és tárolható.

Talajigény: jó víz- és levegőgazdálkodású, tápanyagban gazdag, üde, tőzeges, savanyú kémhatású talajt kedvel.

Fény- és hőigény: közepes, napos vagy félárnyékos helyre ültessük, a tűző naptól óvjuk.

Vízigény: közepes, mivel sekélyen gyökerezik és a kissé párás környezetet kedveli, talaját ne hagyjuk kiszáradni. A gyümölcsérés időszakában kiemelten fontos a rendszeres - lehetőleg eső- vagy lágy vízzel történő - öntözés, de a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: miután savanyú talajon fejlődik csak megfelelően, béleljük ki az ültetőgödröt geotextiliával, majd helyezzünk bele tőzeges, érett marhatrágyás földkeveréket, ezzel biztosítva a megfelelő kémhatást és szerkezetet. Idővel a csapadék és a környező eredeti talajtípus miatt a földkeverék pótolása vagy talajsavanyító tápoldat használata szükséges.

A másik megoldás, ha az előbbi földkeverékkel konténerben, dézsában neveljük.

Gyökérrendszere finom, sűrű oldalelágazású, sekélyen elhelyezkedő, de a tövek mulcsolásával - amihez használhatunk fenyőkérget, szalmát, szénát, faforgácsot, lekaszált zöldtrágyát stb. - segíthetjük a talaj nedvességtartalmának megőrzését, ezáltal megakadályozva a levélvesztést.

Metszése - február végén, március elején a fagyok elmúltával - az elöregedett, elfagyott, egymáson túlzottan átnyúló vagy gyenge hajtások eltávolításából áll. A tőhajtásokból 5-6-ot hagyjunk meg a legerősebbek közül.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növény március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 1,2 -1,75 m
Sor- és tőtávolság: 2×1,2 m
Termésérés: július eleje - vége
Fény- és hőigény: közepes
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, mélyhűtés

 

Védett tartalom

Minden, amit érdemes tudni az áfonyáról. Kattintson ide!

Paraméterek

Felnőttkori alak erős növekedésű, felálló és széles hajtásrendszerű bokor
Jellemzők kései virágzás, korai termés
Igény savanyú talaj, megfelelő metszés és vízellátás
Termés bőségesen terem, változatos, közepes és nagy méretű bogyók, édeskés ízű

Videók