Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Punica granatum 'Mollar de Elche' – Magnélküli gránátalma (termő)

22.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: punika gránátum)

Szállítási méret: évszaktól függően 20-80 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Kertészeti különlegesség!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Punica granatum 'Mollar de Elche' – Magnélküli gránátalma (termő) főbb jellemző

 

Jellemzői: A gránátalmák között találunk dísznövényeket és gyümölcstermőket egyaránt. Ezek közös jellemzője, hogy cserjévé vagy kisebb termetű fácskává fejlődnek.

A gránátalma származását tekintve Nyugat- és Közép Ázsiában, valamint a Földközi-tenger térségében honos, de egyre több helyen termesztik hazánkban is, a melegebb, védettebb fekvésű helyeken.

A gránátalma gyümölcse káliumban, flavonoidokban, kalciumban és C-vitaminban gazdag.

A ’Mollar de Elche’ 2,5-3 méteres kifejlett magasságú, cserje habitusú, Spanyolországból származó fajta. Június-júliusban nyíló élénk narancsos piros virágai tölcsérszerűek. Kései érésű fajta, a termésérés augusztus végétől kezdődik a melegebb klímájú területeken és egészen októberig is eltarthat.

Ebben az időszakban szüretelhetjük a közepes méretű terméseket. A héj alapszíne kezdetben sárgás árnyalatú, később piros pír jelenik meg rajta, de nem színeződik teljesen pirossá.

A piros, gyöngyszerű termések nagyobb része nem tartalmaz magot, ezért sorolják a magnélküli fajták közé. Felhasználható friss fogyasztásra, lé készítése, sütemények alapanyagaként.

Porzópár: Öntermékeny, de másik fajta telepítésével nagyobb terméskötés biztosítható.

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat, de szegényebb, kötöttebb talajokon is jól fejlődik.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást elvisel.

Vízigény: Vízigénye közepes, üde talajra telepítsük, aszályos időszakokban öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Célszerű házfal védelmébe telepíteni, ahol kellő mennyiségű fényt kap és védve van a széltől. Szükség esetén a gyenge vagy sérült ágakat metsszük le.

A gránátalma cserépben is nevelhető, ebben az esetben a növényt tavasztól őszig napos, meleg helyre állítsuk (akár balkonon is tartható), télen pedig 0-5 °C-os, fagymentes, világos helyiségben teleltessük.

A cserépben nevelt gránátalma több öntözést kíván, mint szabadföldi társai, a vegetációs időszakban pedig rendszeresen tápoldatozzuk.

Kártevők, betegségek: Ellenálló növény, de levéltetvek megtámadhatják.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3 m
Sor- és tőtávolság: 2-2,5×2-2,5 m
Termésérés: Augusztus - Szeptember
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Nagy
Felhasználás: Friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, lé készítés

 

Védett tartalom