Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hasznos tanácsok videóban.

Punica granatum 'Hicaz' – Gránátalma (termő)

Ár:
4.990 Ft

(ejtsd: punika gránátum)

Szállítási méret: évszaktól függően 30-60 cm magas
Kiszerelés: 2-3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Punica granatum 'Hicaz' – Gránátalma (termő) főbb jellemző

 

Jellemzői: A gránátalmák között találunk dísznövényeket és gyümölcstermőket egyaránt. Ezek közös jellemzője, hogy cserjévé vagy kisebb termetű fácskává fejlődnek. A gránátalma származását tekintve Nyugat- és Közép Ázsiában, valamint a Földközi-tenger térségében honos, de egyre több helyen termesztik hazánkban is, a melegebb, védettebb fekvésű helyeken.

A gránátalma gyümölcse káliumban, flavonoidokban, kalciumban és C-vitaminban gazdag. A ’Hicaz’ 2,5-3 méteres kifejlett magasságú, cserje habitusú, Törökországból származó fajta. Az erősebb fagyokat az idősebb tövek gond nélkül átvészelik, de a fiatal növényeket mindig takarjuk.

A biztos termésérés miatt érdemes szélvédett fekvésbe telepíteni jó fagytűrése mellett is. Májustól nyíló élénk narancsos piros virágai tölcsérszerűek. A termésérés augusztustól szeptemberig tart, ekkor szüretelhetjük a kis- vagy közepes méretű terméseket.

A héj alapszíne kezdetben narancsos árnyalatú, később fokozatosan pirossá változik, a magok szintén piros színűek. Felhasználható friss fogyasztásra, lé készítése, sütemények alapanyagaként.

Porzópár: Öntermékeny, de másik fajta telepítésével nagyobb terméskötés biztosítható.

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat, de szegényebb, kötöttebb talajokon is jól fejlődik.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást elvisel.

Vízigény: Vízigénye közepes, üde talajra telepítsük, aszályos időszakokban öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Célszerű házfal védelmébe telepíteni, ahol kellő mennyiségű fényt kap és védve van a széltől. Szükség esetén a gyenge vagy sérült ágakat metsszük le.

A gránátalma cserépben is nevelhető, ebben az esetben a növényt tavasztól őszig napos, meleg helyre állítsuk (akár balkonon is tartható), télen pedig 0-5 °C-os, fagymentes, világos helyiségben teleltessük.

A cserépben nevelt gránátalma több öntözést kíván, mint szabadföldi társai, a vegetációs időszakban pedig rendszeresen tápoldatozzuk.

Kártevők, betegségek: Ellenálló növény, de levéltetvek megtámadhatják.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3 m
Sor- és tőtávolság: 2-2,5×2-2,5 m
Termésérés: Augusztus - Szeptember
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Nagy
Felhasználás: Friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, lé készítés

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!