Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Actinidia arguta 'Issai' - Öntermékeny Kivi

15.990 Ft
Menny.:db

(ejtsd: aktinídia)

Kiszállítási méret: évszaktól függően 40-140 cm magas

Ilyen állapotban és méretben szállítjuk ki Önnek megrendelt öntermékeny kivijeit

Várható termőre fordulás: 2-4 éven belül
Kiszerelés: 1,5-3 literes faiskolai konténerben, bambuszkaróra felfuttatva
Közeg: Tápanyagban gazdag, tőzeges földkeverékbe ültetve

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Actinidia arguta 'Issai' - Öntermékeny Kivi főbb jellemző

 

Jellemzői: A kivi (Actinidia) a küllőfolyondár félék családjába tartozó nemzetség. Közös tulajdonságuk, hogy kúszó, csavarodó hajtásokkal terjedő gyümölcstermők, a nevelésükhöz támaszték, támaszrendszer szükséges.

Kedvelik a félárnyékos, párásabb környezetet. Jellemzően kétlakiak, vagyis a hím és a női virágok más-más példányon találhatóak, de számos öntermékeny kivifajtát is ismerünk már. Magyarországon biztonságosan termeszthető a legtöbb helyen.

Azt mondják, ahol a kései csemegeszőlő megterem, ott jó helye van a kivinek is. Levelei általában nagyok, dekoratívak, akár dísznövényként is megállják a helyüket. Virágai mutatósak. Különleges édes-savanykás ízvilága sokakat elcsábít. Magas C-vitamin, vas-, és E-vitamin tartalma miatt kifejezetten egészséges. Kalóriatartalma alacsony.

Az ’Issai’ egy öntermékeny fajta, ezért nem szükséges porzópár ahhoz, hogy termést hozzon, akár egy tő is elég ahhoz, hogy élvezze a finom gyümölcsök ízét. Saját magán kívül azonban nem tud más termős fajtát megtermékenyíteni.

A termései kisméretűek, minik (3-5 cm), zöldek és kopaszok, hosszúkásak. A terméshéj vékony, ezért hámozás nélkül is fogyasztható. A termés íze kifejezetten édes és lédús. Gyors növekedésű fajta.

Porzópár: Nem szükséges

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat. A pangó vizet és a meszes talajt nem kedveli, ilyen talajokban a levelek sárgulnak és könnyen beteg lehet a növény.

Fény- és hőigény: A félárnyékos fekvés az ideális a számára, ezért ilyen helyre telepítsük. Tűző naptól óvjuk és a mélyárnyéktól is.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen öntözés szükséges számára.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az öntermékeny kivifajták legfontosabb tulajdonsága, hogy ahhoz, hogy termést érleljenek, nem kell egy másik kivinövény. A porzó- és termős fajtáknál viszont egyetlen porzó egyed elegendő akár 6-8 termős egyed beporzásához.

A neveléséhez erős támaszrendszer szükséges. A kivi sokkal több termést hoz, ha hajtásai vízszintesen nőhetnek, ezért érdemes így nevelni.

A kivi metszése egyszerű feladat, mivel csak hajtásválogatásból áll és esetleges ritkításból. A letermett vesszőket le kell cserélni az éves vesszőkel. A kivit az első fagyok előtt kell szüretelni. Utóérő gyümölcs.

Kártevők, betegségek: A fitoftóra és a botrítisz megtámadhatja, de általánosságban véve nem érzékeny kártevőkre és kórokozókra, biogyümölcsként könnyen nevelhető.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 200-300 cm, de a támrendszer és művelésmód adja meg a végső méretét
Sor- és tőtávolság: 2 x 2 m
Termésérés: Augusztus vége-Szeptember
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, gyümölcssaláták, sütemények

 

Védett tartalom

 

Paraméterek

Felnőttkori alak futónövény, magasra felkúszik
Jellemzők gyorsan nő
Igény megfelelő tápanyagellátottság, napfény/félárnyék, támrendszer (pergola, kerítés)
Termés apró szemű, édes, héjával együtt fogyasztható

Videók