Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Actinidia kolomikta – Mandzsu aktinídia (Mandzsu kivi, küllőfolyondár)

7.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: aktinídia kolomikta)

Szállítási méret: 60-100 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az Actinidia kolomikta – Mandzsu aktinídia (Mandzsu kivi, küllőfolyondár) főbb jellemző

 

Jellemzői: A kivi (Actinidia) a küllőfolyondár félék családjába tartozó nemzetség. Közös tulajdonságuk, hogy kúszó, csavarodó hajtásokkal terjedő gyümölcstermők, a nevelésükhöz támaszték, támaszrendszer szükséges.

Kedvelik a félárnyékos, párásabb környezetet. Jellemzően kétlakiak, vagyis a hím és a női virágok más-más példányon találhatóak, de számos öntermékeny kivifajtát is ismerünk már. Magyarországon biztonságosan termeszthető a legtöbb helyen.

Azt mondják, ahol a kései csemegeszőlő megterem, ott jó helye van a kivinek is. Levelei nagyok, szív alakúak, zöld alapszínűek, de a levélcsúcs rózsaszín, így igen dekoratívak, ezért dísznövényként is megállja a helyét.

A gyümölcse szőlőszem nagysága, nem szőrözött héjú, ezért héjastól fogyasztható. Nagy C-vitamin tartalmú növény. Extrém télállóságú fajta, -40°C –ig bírja a fagyokat.

Részben öntermékeny, de a pollenadó, tehát hímivarú ’Adam’ fajtával érdemes vegyesen telepíteni, ezek mellé pedig a nőivarú ’Vitakola’ fajtát is telepíthetjük a plusz gyümölcsért.

Porzópár:
’Adam’

Talajigény: Kedveli a morzsalékos, jó vízgazdálkodású, tápanyagban gazdag talajokat. A pangó vizet és a meszes talajt nem kedveli, ilyen talajokban a levelek sárgulnak és könnyen beteg lehet a növény.

Fény- és hőigény: A félárnyékos fekvés az ideális a számára, ezért ilyen helyre telepítsük. Tűző naptól óvjuk és a mélyárnyéktól is.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, rendszeresen öntözés szükséges számára.

Ültetési idő: Szabad gyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: Az öntermékeny kivifajták legfontosabb tulajdonsága, hogy ahhoz, hogy termést érleljenek, nem kell egy másik kivinövény. A porzó- és termős fajtáknál viszont egyetlen porzó egyed elegendő akár 6-8 termős egyed beporzásához.

A neveléséhez erős támaszrendszer szükséges. A kivi sokkal több termést hoz, ha hajtásai vízszintesen nőhetnek, ezért érdemes így nevelni. A kivi metszése egyszerű feladat, mivel csak hajtásválogatásból áll és esetleges ritkításból.

A letermett vesszőket le kell cserélni az éves vesszőkel. A kivit az első fagyok előtt kell szüretelni. Utóérő gyümölcs.

Kártevők, betegségek: A fitoftóra és a botrítisz megtámadhatja, de általánosságban véve nem érzékeny kártevőkre és kórokozókra, biogyümölcsként könnyen nevelhető.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 250-350 cm, de a támrendszer és művelésmód adja meg a végső méretét
Sor- és tőtávolság: 2-2,5 x 2-2,5 m
Termésérés: Augusztus közepétől folyamatosan
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, gyümölcssaláták, sütemények

 

Védett tartalom