Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Pedro' (syn.: 'Sárga óriás') - Füge

9.990 Ft

Szállítási méret: évszaktól függően 20-100 cm magas
Kiszerelés: 4 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a füge eredeti őshazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de régóta meghonosodott Dél-Európában és Észak-Afrikában is. 

A 'Pedro' fajta pontos eredete nem ismert. Hazánkban 'Sárga óriás', 'Letenyei sárga óriás' néven is találkozhatunk vele.

Hajtásrendszer: kb. 3-4 m magas, középerős növekedésű, szétterülő habitusú, laza koronájú, jellegzetes megjelenésű, sima, hamuszürke törzsű bokor, ami fává is alakítható. Lombozatát nagy, 3 vagy 5 karéjú, sötétzöld, fényes, jól kivehető erű, dekoratív levelek alkotják.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Öntermékeny. A hazánkban megtalálható fügék úgynevezett adriai-típusúak, azaz megtermékenyítés nélkül (partenokarpia) érlelik be mag nélküli gyümölcsüket, tehát egy növény telepítése mellett is biztosított a termés.

Gyümölcs: többnyire két hullámban érik, az első fügék júliusban, a másodtermések szeptember végétől szedhetőek. Az egyik legnagyobb termésű fajta, a júliusi gyümölcsök akár a 150-180 g-ot is elérhetik. Enyhén lapított körte alakú, tömzsi, rövid nyakú és szárú. Héja vékony, aranysárga, éretten foltokban barnás, ráncos. Húsa piros, puha, lédús, édes, aromás, finom.

Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (dzsem, befőtt) egyaránt alkalmas.

Talajigény: nem válogat, gyakorlatilag bármilyen talajtípust elvisel, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, inkább meszes talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: nagy, ezért napos, meleg, szélvédett, déli fekvésű helyre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: közepes, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük, különben termései aprók, ízetlenek lesznek, sőt le is dobja őket.

Gondozás: a telepítési hely körültekintő megválasztása kiemelten fontos az egészséges, jó fejlődéshez. Fagytűrőképessége jó, egészen -15°C-ig télálló, de érdemes a tövét takarni. Ha ágai megfagynak, tavasszal a sérült részig vágjuk vissza. Ha netán talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, újra ki fog hajtani, de a termésérés későbbre tolódik.

Ami a metszését illeti az elültetett növényt az első évben hagyjuk szabadon nőni, csak a következő év tavaszán vágjuk vissza, és a fejlődő 5-6 hajtásból alakítsuk ki a bokrot. A későbbiekben az esetleges ritkításra, száraz ágak eltávolítására korlátozódnak a metszési munkálatok, ellenkező esetben a terméshozást akadályozzuk meg.

Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, alapvetően nem szorul rendszeres növényvédelemre.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési, ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kifejlett magasság: 3-4 m
Sor- és tőtávolság: 3 × 3 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: július - szeptember
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (dzsem, befőtt)

 Védett tartalom

Videók