Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Brunswick' – Füge

23.490 Ft

(ejtsd: fikusz karika)

Szállítási méret: évszaktól és fajtától függően 15-90 cm magas
Kiszerelés: 2-5 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ficus carica 'Brunswick' – Füge főbb jellemző

 

Jellemzői: A füge egy mediterrán származású növény, de szubtrópusi és trópusi területeken egyaránt telepítik. A kertészeti fajták közös jellemzője, hogy kérgük sima felületű és hamuszürke színű. A levelei nagy méretűek és karéjosak.

A termése igen különleges, hiszen több kisebb termést és az elhúsosodott virágzati tengelyt is magába foglalja.

A ’Brunswick’ fajta végleges magassága 2-3 méter lesz, egy terebélyes habitusú, igen megbízható, külföldön is népszerű fajta. Bőtermő, rendszeresen terem. A termése nagyméretű, körte formájú, júliustól októberig érik.

A termés héja vékony, sárgászöld, de a napos oldalon lilásbarna színű. A terméshús sárgás, a termés közepe rózsaszín-vörös. Az íze édes, zamatos, kifejezetten finom.

Talajigény: Talajban nem válogat, normál kerti talajon is jól fejlődik, de jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: Nagy fény- és hőigényű növény, így meleg, napos mégis szélvédett, déli fekvésű területre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A hazánkban megtalálható fügék úgynevezett adriai-típusúak, ez azt jelenti, hogy mag nélküli terméseket nevelnek, így egy növény telepítése mellett is biztosított a gyümölcs.

A telepítési hely gondos megválasztása kiemelten fontos a fügefajták esetében, az egészséges, jól fejlődő növény egyik alapfeltétele. Tartós szárazság esetén öntözzük a növényünket. Metszése során a ritkítás a cél. A téli fagyok károsíthatják, ezért a fagyok beállta előtt takarni kell.

Ha az ágai megfagynak, akkor azokat tavasszal a sérült részig vágjuk vissza. Ha talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, mivel újra ki fog hajtani, viszont ebben az esetben a termésérés későbbre tolódik, ezt vegyük figyelembe. A termések teljes érésben szedve a legízletesebbek, de zárt tárolóban utóérlelhetők.

Fontos: Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kártevők, betegségek: Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, ha ezekre nem ügyelünk ezek jelenthetnek problémát: füge mozaikvírus, gyümölcsrothadás, füge ágpenész, fügerozsda, füge rózsaszín rothadása, levélfoltosság.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2 - 3 m
Sor- és tőtávolság: 2×2 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: Július- Október
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: lekvár készítés, aszalás, friss fogyasztás

 

Védett tartalom