Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Botanikus kert' – Füge

8.990 Ft

(ejtsd: fikusz karika)

Jó télállósággal bíró, bő terméshozamú, középnagy vagy nagy termésű, mézédes, ízletes fajta, ami július és október között, két hullámban érik.

Szállítási méret: évszaktól és fajtától függően 30-90 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a füge eredeti őshazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de régóta meghonosodott Dél-Európában és Észak-Afrikában is. 

A ’Botanikus kert’ fajta a Pécsi Tudományegyetem Botanikus Kertjéből származik.

Hajtásrendszer: kb. 2,5-3,5 méter magas, felfelé törő, szélesen szétterülő, laza koronájú, jellegzetes megjelenésű, sima, hamuszürke törzsű bokor, ami könnyen fává alakítható. Lombozatát nagy, 3-5 karéjú, sötétzöld, dekoratív levelek alkotják.

Termőképesség: korán termőre fordul és bőven terem. Adriai típusú, két terméshullámban, megtermékenyítés (beporzás) nélkül (partenokarpia) érleli be gyümölcseit.

Gyümölcs: július és október között, két hullámban érik, de ezen időszak alatt mindig található érett termés a bokron. Középnagy vagy nagy méretű, lapított körte alakú, rövid nyakú és szárú. Héja sárgászöld, esetleg fehér foltokkal mintázott. Húsa sötét rózsaszín, puha, mézédes, ízletes.

Friss fogyasztásra és feldolgozásra (aszalás, dzsem, befőtt) egyaránt alkalmas.

Talajigény: nem válogat, gyakorlatilag bármilyen talajtípust elvisel, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, inkább meszes talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: nagy, ezért napos, meleg, szélvédett, déli fekvésű helyre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: közepes, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük, különben termései aprók, ízetlenek lesznek, sőt le is dobja őket.

Gondozás: a telepítési hely körültekintő megválasztása kiemelten fontos az egészséges, jó fejlődéshez. Bár kb. -10-15°C-ig fagytűrő, de mindenképpen védett fekvésbe ültessük és tövét is érdemes takarni.

Ha ágai mégis megfagynának, tavasszal a sérült részig vágjuk őket vissza. Ha netán talajszintig elfagynának sincs okunk aggódni, újra ki fognak hajtani, de a termésérés későbbre tolódik.

Ami a metszését illeti az elültetett növényt az első évben hagyjuk szabadon nőni, csak a következő év tavaszán vágjuk vissza, és a fejlődő 5-6 hajtásból alakítsuk ki a bokrot. A későbbiekben az esetleges ritkításra, száraz ágak eltávolítására korlátozódnak a metszési munkálatok, ellenkező esetben a terméshozást akadályozzuk meg.

Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával betegségek ritkán károsítják, alapvetően nem szorul rendszeres növényvédelemre.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési, ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kifejlett magasság: 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5×4 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: július - október
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (aszalás, dzsem, befőtt)

 

Védett tartalom