Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ficus carica 'Dottato' (syn.: 'Dattero', 'Kadota', 'White Kadota') – Füge

10.490 Ft
Menny.:db

(ejtsd: fikusz karika)

Szállítási méret: évszaktól és fajtától függően 30-90 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a füge eredeti őshazája Kis-Ázsia, Szíria, Izrael, de régóta meghonosodott Dél-Európában és Észak-Afrikában is. 

A ’Dottato’ fajtát az egyik legrégebbi fügének tartják, s úgy vélik, erről írta az id. Plinius, hogy Lucius Vitellius hozta Soriából (Spanyolország) magával, s telepítette albai villájának kertjébe. Nevét egyesek szerint a talajhoz, éghajlati viszonyokhoz való jó alkalmazkodóképessége és sokoldalú felhasználhatósága után kapta, míg mások úgy vélik a salerno-i Ottati település után. A 17. sz. elején Vitale Magazzini szerzetes, mint „igaz és jó fügét” méltatja. Olaszországban és Kaliforniában az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb fajta.

Hajtásrendszer: kb. 3-4 m magas, közepes növekedési erélyű, kompakt megjelenésű, sima, hamuszürke törzsű, szélesen elterülő, laza koronájú bokor, mely könnyen fává alakítható. Lombozatát nagy, 3 vagy 5 karéjú, sötétzöld, fényes, jól kivehető erű, dekoratív levelek alkotják.

Termőképesség: korán termőre fordul és bőven terem. Adriai típusú, két terméshullámban, megtermékenyítés (beporzás) nélkül (partenokarpia) érleli be gyümölcseit.

Gyümölcs: július vége és október között, két hullámban érik. Középnagy vagy nagy méretű (60-65 g), körte alakú, tetszetős. Héja vastag, sárgászöldtől aranysárgáig terjedő színű, bordázott. Húsa borostyánsárga vagy rózsaszínes vörös, lédús, selymesen lágy konzisztenciájú, édes, aromás, zamatos. Kevés magot tartalmaz.

Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (aszalás, dzsem, befőtt) egyaránt alkalmas. Aszalásra az egyik legjobb fajta.

Talajigény: nem válogat, gyakorlatilag bármilyen talajtípust elvisel, de a jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, inkább meszes talaj ideális a számára.

Fény- és hőigény: nagy, ezért napos, meleg, szélvédett, déli fekvésű helyre telepítsük védősövény vagy fal elé.

Vízigény: közepes, hosszan tartó száraz időszakokban öntözzük, különben termései aprók, ízetlenek lesznek, sőt le is dobja őket.

Gondozás: a telepítési hely körültekintő megválasztása kiemelten fontos az egészséges, jó fejlődéshez. Fagytűrőképessége jó (-15°C-ig), de érdemes a tövét takarni. Ha ágai megfagynak, tavasszal a sérült részig vágjuk vissza. Ha netán talajszintig fagyna vissza sincs okunk aggódni, újra ki fog hajtani, de a termésérés későbbre tolódik.

Ami a metszését illeti az elültetett növényt az első évben hagyjuk szabadon nőni, csak a következő év tavaszán vágjuk vissza, és a fejlődő 5-6 hajtásból alakítsuk ki a bokrot. A későbbiekben az esetleges ritkításra, száraz ágak eltávolítására korlátozódnak a metszési munkálatok, ellenkező esetben a terméshozást akadályozzuk meg.

Megfelelő telepítési hely és körülmények biztosításával a betegségek ritkán károsítják, alapvetően nem szorul rendszeres növényvédelemre.

A ’Dottato’ fajta a környezeti stresszel (pl. szárazság) és a betegségekkel szemben is igen ellenálló.

Ültetési idő: a szabadgyökerű növényeket március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténereseket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Fontos tudni!

Levele, szára tejnedvet tartalmaz, így metszési, ápolási munkáit kesztyűben és hosszú ujjú felsőruházatban végezzük!

Kifejlett magasság: 3-4 m
Sor- és tőtávolság: 3 × 3 m (jellemzően magánosan telepített növény)
Termésérés: július vége - október
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (aszalás, dzsem, befőtt)

Védett tartalom