Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Aronia melanocarpa 'Rubina' – Fekete berkenye

Ár:
2.890 Ft

(ejtsd: arónia melanokarpa)

Szállítási méret: 20-40 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

Az Aronia melanocarpa 'Rubina' – Fekete berkenye főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Rubina’ egy hazai nemesítésű fajta, mely közepes termetű, tömött bokros habitusú lombhullató cserje. Középerős növekedési erélyű fajta. Fehér virágai április-májusban nyílnak.

A levelei kerekdedek, kihajtáskor és a nyár folyamán zöld színűek, ősszel először sárga, majd piros árnyalatúvá válnak, ezért előszeretettel telepítik cserjecsoportok színfoltjaként is.

Öntermékeny gyümölcstermő, melyet vadgyümölcsként tartanak számon. Termést már a második évtől hoz. A fényes, fekete bogyók fürtökbe tömörülnek, ízük kellemes, savas.

Beltartalmi értékeit tekintve magas antioxidáns tartalma van, de pektin és csersavtartalma is kiemelkedő, ezért jól alkalmazható gyümölcslevek készítéséhez, a héj színanyagai miatt természetes színezőként is alkalmazható.

Gyógyhatásai közül kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, mely a ’Nero’,’Hugin’, valamint ’Viking’ fajták esetében is igaz.

Talajigény: Talajban nem válogat, normál kerti talajon ideális a számára. Nem csupán semleges, hanem savanyú és meszes talajokon egyaránt jól megél.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást, kúszó árnyékot elvisel, ezért félárnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de idősebb korban jól tűri a szárazságot és a szélsőséges csapadékviszonyokat is.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A berkenyefélék gondozása egyszerű feladat, mivel szabad sövényként csak kellő helyet kell biztosítani a számukra, ekkor számíthatunk a leggazdagabb termésre, míg nyírott sövényként kisebb tőtávolságba telepítve a metszés lesz az elsődleges feladatunk.

A fiatal növényeket a telepítést követően öntözzük rendszeresen és tartsuk gyommentesen. A téli fagyok nem károsítják, azonban az esetleges elszáradt ágakat távolítsuk el. Teljesen télálló növény, a téli fagyok csak nagyon ritkán károsítják a fiatal növényeket.

Kártevők, betegségek: Betegségekkel szemben ellenálló növényfaj.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2-1,5 m
Sor- és tőtávolság: 1,5×1,5 m (szabad sövény); 1,5*0,9 m (nyírott sövény)
Termésérés: Augusztus
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: konyhai feldolgozás, lékészítés, friss fogyasztás

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!