Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Aronia melanocarpa 'Autumn Magic' – Berkenye

Ár:
6.290 Ft

(ejtsd: arónia)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

Az Aronia melanocarpa 'Autumn Magic' – Berkenye főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Autumn Magic’ egy közepes termetű, tömött bokros habitusú cserje, melyre középerős növekedés jellemző. A levele kerekded, kihajtáskor és a nyár folyamán zöld színű, ősszel vöröses-narancssárga árnyalatot ölt a lombja, ezért előszeretettel telepítik cserjecsoportok színfoltjaként is.

Az ’Autumn Magic’ fajta kifejezetten látványos vörös és narancs árnyalatú lombszíne miatt, növénytársításainkban is helyet érdemel. Fehér virágai április közepe-vége tájékán nyílnak, a termésérés ideje július.

Öntermékeny fajta, melyet vadgyümölcsként tartanak számon. Termést már a második évtől hoz, de 3-5. éves kortól kiegyensúlyozottan és bőven terem, ez szinte az összes feketeberkenyére igaz.

A fényes, fekete bogyók fürtökbe tömörülnek, ízük kellemes, savas, az erdei gyümölcsök ízvilágát hordozza. Beltartalmi értékeit tekintve magas antioxidáns, pektin- és csersavtartalom jellemzi.

Gyógyhatásai közül kiemelkedő a gyulladáscsökkentő hatása, mely a ’Viking’, ’Nero’ és ’Hugin’ fajtákra is igaz.

Talajigény: Talajban nem válogat, normál kerti talajon ideális a számára. Nem csupán semleges, hanem savanyú és meszes talajokon egyaránt jól megél.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, de kisebb árnyékolást, kúszó árnyékot elvisel, ezért félárnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, de idősebb korban jól tűri a szárazságot és a szélsőséges csapadékviszonyokat is.

Ültetési idő: Szabad gyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük

Gondozás: A berekenyefélék gondozása egyszerű feladata, mivel szabad sövényként csak kellő helyet kell biztosítani a számukra, ekkor számíthatunk a leggazdagabb termésre, míg nyírott sövényként kisebb tőtávolságba telepítve a metszés lesz az elsődleges feladatunk.

A fiatal növényeket a telepítést követően öntözzük rendszeresen és tartsuk gyommentesen. A téli fagyok nem károsítják, azonban az esetleges elszáradt ágakat távolítsuk el. Teljesen télálló növény, a téli fagyok csak nagyon ritkán károsítják a fiatal növényeket.

Kártevők, betegségek: Betegségekkel szemben ellenálló növényfaj.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,2-1,5 m
Sor- és tőtávolság: 1,5×1,5 (szabad sövény); 1,5*0,9 (nyírott sövény)
Termésérés: Július
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: konyhai feldolgozás, lékészítés, friss fogyasztás

 

Védett tartalom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!