Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'TopFirst' szilva (konténeres) - mirabolán alanyon

9.990 Ft
Kiszerelés
Konténeres - mirabolán alanyon
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A 'TopFirst' szilva (konténeres) - mirabolán alanyon főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Topfirst’ szilvafajtát a ’Čačanska Najbolja’ és a ’Ruth Gerstetter’ keresztezésével állították elő 1992-ben. A fajta sharka vírussal szemben igen ellenálló. Fája középerős növekedési erélyű. Korán termőre fordul ezt követően kiegyensúlyozottan terem.

Öntermékeny fajta, de középkorai virágzású fajtákkal együtt telepítve hozama növelhető. A termésérés július elején kezdődik. A gyümölcse középnagy méretű 35-40 gramm átlagsúlyú. A héj sötétkék színű, közepesen vastag.

A gyümölcshús sárga alapszínű, melybe piros rostok vegyülnek. Magvaváló fajta. Ízanyagait tekintve édes, gyengén savas, aromás ízű fajta. A gyümölcsök túlérve lehullnak a fáról. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt. Lekvár alapanyagként és aszalványként is kiváló.

Érésidő: Július eleje - közepe

Porzói: Ötermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december.

A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. A szilvafélék ápolásának része a rendszeres metszés, mellyel a termésmennyiséget szabályozzuk.

Fontos, hogy a szilvafák keskeny koronát nevelnek, ezért a külső rügyre való metszést kell alkalmaznunk, így kialakítva egy szellős, jól áttekinthető koronaformát. Fontos, hogy metszés során a kisebb termőnyársakat hagyja fenn!

Kártevők, betegségek: szilva tafrinás gyümölcstorzulása, szilvahimlő, monília, szilvarozsda, pajzstetvek, levéltetvek, gyümölcsmolyok, gombabetegségekre érzékeny!

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 2,5-3,5 m
Termésérés: Július eleje - közepe
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, aszalvány, párlat készítés

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: VII. hó – (Július)
Önbeporzó? igen
Magyarországon érés Július eleje - közepe