Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Őszi aszaló' szilva (konténeres) - mirabolán alanyon

9.990 Ft
Kiszerelés
Konténeres - mirabolán alanyon
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az 'Őszi aszaló' szilva (konténeres) - mirabolán alanyon főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Őszi aszaló’ szilva egy hagyományos magyar fajta, melyet a Duna–Tisza közén és Nógrádban termesztenek nagyobb területen. Fája középerős növekedésű, koronája kissé szétterülő. Előnyös tulajdonsága, hogy a kötöttebb, nedvesebb talajokon is sikerrel tenyészik.

Öntermékeny fajta, mely korán termőre fordul, ezt követően pedig rendszeresen és bőven terem. A termésérés ideje szeptember közepén kezdődik. A gyümölcs maga közepes méretű, megnyúlt, hengeres alakú.

A héj alapszíne lilás-bordó, melyet kékes árnyalatú viaszos réteg fed, ez ledörzsölhető róla. A gyümölcshús sárga árnyalatú, magvaváló, magas cukortartalmú, kellemes ízű. Magas cukortartalma miatt, ahogy neve is mutatja kiváló aszalványnak, de konyhai feldolgozásra és pálinkafőzésre is alkalmas fajta.

Érésidő: Szeptember közepétől

Porzói: Öntermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja. Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december.

A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. A szilvafélék ápolásának része a rendszeres metszés, mellyel a termésmennyiséget szabályozzuk.

Fontos, hogy a szilvafák keskeny koronát nevelnek, ezért a külső rügyre való metszést kell alkalmaznunk, így kialakítva egy szellős, jól áttekinthető koronaformát. Fontos, hogy metszés során a kisebb termőnyársakat hagyja fenn!

Kártevők, betegségek: szilva tafrinás gyümölcstorzulása, szilvahimlő, monília, szilvarozsda, pajzstetvek, levéltetvek, gyümölcsmolyok, gombabetegségekre érzékeny!

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 2,5-3,5 m
Termésérés: Szeptember közepétől
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, aszalvány készítés, párlat készítés

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Önbeporzó? igen
Magyarországon érés Szeptember közepétől