Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Római' mogyoró (törzsre oltott)

16.990 Ft
Díszfa méret
T80
Díszfa kiszerelés
K 12L

Szállítási méret: 80-90 cm magas törzsre oltott (Corylus colurna)
Kiszerelés: 12 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Kertészeti különlegesség!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A 'Római' mogyoró (törzsre oltott) főbb jellemző

 

Jellemzői: A Római mogyoró egy hagyományos fajta, mely Olaszországból származik. Közepes növekedési erély jellemzi, jellemzően cserjévé nevelhető fajta. Nem öntermékeny így pollenadó fajta, fajták telepítése javasolt.

Ha ez a feltétel teljesül, akkor rendszeresen és bőven terem, ráadásul korán termőre fordul. A termésérés ideje augusztus vége vagy szeptember eleje. A termés világosbarna színű, kerekded, oldalról kissé lapított.

A héj vékony, könnyen törhető. Beltartalmi értékeit vizsgálva a magbélaránya közel 50%. Felhasználható friss fogyasztásra és pörkölésre, feldolgozásra.

Érésidő: Augusztus vége - Szeptember eleje

Porzói:
'Cosford’
’Hallei óriás’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk.

A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolításának, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy a minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Sor- és tőtávolság: 4-5 m
Termésérés: Szeptember eleje - közepe
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

 

A biztonságos és bőséges termés érdekében porzópár szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.

Paraméterek

Magyarországon érés augusztus vége – szeptember eleje
Magbél arány ~50%