Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Webb's Prize' mogyoró (konténeres)

4.990 Ft
Kiszerelés
3-5 L-es kertészeti konténerben, 30-80 cm magas
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

Szállítási méret: 30-80 cm magas
Kiszerelés: 3-5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék
Egész évben ültethető

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A 'Webb's Prize' mogyoró (konténeres) főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Webb’s Prize’ mogyoró egy dísznövényként is nagyszerűen alkalmazható mogyorófajta. Angol származású, de Európa-szerte nagyon népszerű.

Nevelhető cserjeként, vagy kis faként, így magassága 3-5 méter körüli, de nevelhető fának is, ekkor a végleges magassága akár a 7-8 métert is elérheti. Levelei viszonylag nagyok, szélesek, kétszeresen fűrészes szélűek, fonákuk molyhos.

Szeptembertől érnek termései. Rendszeresen és bőven terem, igencsak megbízható fajta. Termése hosszúkás, ízletes, viszonylag nagy méretű. A negyedik évben kezd el bővebben teremni. Termése friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, tárolásra is alkalmas.

Érésidő: Szeptember vége – Október eleje

Porzói: Részben öntermékeny. Érdemes a biztonság kedvéért egy másik mogyorót a közelébe ültetni.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk.

A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolításának, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy a minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-8 m
Sor- és tőtávolság: 2-3 m
Termésérés: Augusztus vége - Szeptember eleje
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: IX. hó – (Szeptember)
Magyarországon érés szeptember vége - október eleje