Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Corylus avellana 'Scooter' – Közönséges mogyoró

18.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
(ejtsd: korilusz avellána)

Szállítási méret: 100-120 cm magas
Kiszerelés: 20 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: méret: Kosárba
18.990 Ft
100 - 120 cm
Menny.:
22.990 Ft
120 - 140 cm
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Corylus avellana 'Scooter' – Közönséges mogyoró főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Scooter’ mogyoró elsősorban dísznövényként telepített fajta. Kifejlett magassága maximum 3 méter, így kezelhető méretűvé fejlődik a kisebb kertekben is. Egyedi báját csavart, jellegzetes dugóhúzó-szerű ágrendszere adja.

A veszők világos, szürkés-barna színűek, a paraszemölcsök világos színűek, jól kivehetőek. A levelek kihajtáskor is zöld színűek, ősszel pedig aranysárgára változnak, a lombhullást követően pedig csavart ágaival díszít.

Termést ritkán érlel, de ha ez a célunk, akkor telepítsük más mogyorófajtákkal vegyesen.

Érésidő: Szeptember – Október

Porzói: Nem öntermékeny, más mogyoró fajtákkal vegyesen telepítsük.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye, így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím- és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk.

A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolítására, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 2-3 m
Sor- és tőtávolság: 2 m
Termésérés: Szeptember – Október
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

Felhasználás: Díszmogyoró

 

Védett tartalom