Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Paraméterek

Magyarországon érés szeptember vége – október eleje
Magbél arány ~50%

'Bőtermő nagy' mogyoró (törzsre oltott)

Ár:
17.990 Ft

Szállítási méret: 80-90 cm magas törzsre oltott (Corylus colurna)
Kiszerelés: 12 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Kertészeti különlegesség!

Díszfa méret
T80
Díszfa kiszerelés
K 12L
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:
DOLCE VITAL Általános virágföld 40 liter DOLCE VITAL Általános virágföld 40 liter
3.790 Ft
Mabako szerves istállótrágya 20 liter Mabako szerves istállótrágya 20 liter
1.990 Ft
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A 'Bőtermő nagy' mogyoró (törzsre oltott) főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Bőtermő Nagy’ bokrot formáló, közepesnél gyengébb növekedési erényű mogyoró fajta. A korona fiatal korban felfelé törekvő, később szétterülő.

Korai virágzású fajta, mely mellé pollenadó telepítése szükséges, így többedmagával vagy más fajták telepítésével biztosíthatjuk a sikeres szél általi beporzást. A termésérés időszaka szeptember végére, október elejére tehető.

A makk termés négyszögletes, rövid, ritkán kissé csúcsos. A csontos héj középbarna színű, csíkos, a pajzsrésze lapos. A kupacs sűrűn hasogatott és túlér a makkon. A héjhoz viszonyítva a magbél aránya 50%.

A fajta előnye, hogy korán termőre fordul továbbá rendszeresen és bőven terem. 

Érésidő: Szeptember vége – Október eleje

Porzói: A más fajtájú mogyorók sikeresen porozzák, de javasolt a Cosford K.2 fajtával telepíteni

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk. A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolításának, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy a minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 6-7 m
Sor- és tőtávolság: 4-6 m
Termésérés: Szeptember vége – Október eleje
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

 

A biztonságos és bőséges termés érdekében porzópár szükséges. Kattintson ide, és válassza ki a fajtához illő porzópárt.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!