Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Kombinált gyümölcsfa: Champion + Ceglédi óriás + Magyar kajszi + Cacanska Lepotika

30.990 Ft

Kiszerelés: 5,6 literes faiskolai konténerben
Fajták száma: 4

Kertészeti érdekesség: egy gyümölcsfán 4 fajta gyümölcs

Az alábbi gyümölcsfa fajták lettek oltva az alanyra:

  • 'Champion' ősziszibarack
  • 'Ceglédi óriás' kajszibarack
  • 'Magyar kajszi' kajszibarack
  • 'Cacanska Lepotika' szilva

Fontos! A kombinált gyümölcsfák esetében az egy fára történő több faj és fajta ráoltásánál természetesen előforduló biológiai jelenség, hogy az oltások némelyike nem ered meg. Azonban a nagyobb számú oltásokkal a cél - hogy többféle gyümölcsöt szüretelhessünk - még akkor is megvalósul, ha tapasztalatok alapján 15-30%-a elhalhat a nemes fajtáknak.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Kombinált gyümölcsfa: Champion + Ceglédi óriás + Magyar kajszi + Cacanska Lepotika főbb jellemző

 

A kombinált gyümölcsfák esetében két vagy több gyümölcsfa kerül ráoltásra egy törzsre, így egy fáról többféle gyümölcsöt takaríthatunk be, így helyet spórolva és a betakarítás idejét elnyújtva szinte egész nyáron át szedhetők.

Ez a gyümölcsfa a ’Cacanska Lepotika’ szilva, a ’Champion’ őszibarack és a ’Ceglédi óriás’ és ’Magyar kajszi’ kajszibarack kombinációjából áll.

’Champion’ őszibarack
A gyümölcs maga nagyméretű, közel szabályos gömb alakú. A gyümölcshéj molyhos, zöldes-fehér színű, esetleg halványsárga, melyet halvány piros hintés díszít. A gyümölcshús fehér, édes, lédús és magvaváló, a mag körül pirossal színezett. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt.

’Ceglédi Óriás’ kajszibarack
Gyümölcsei kifejezetten nagyméretűek, súlyuk a berakódástól függően 50-80g között alakul. A gyümölcs külalakját tekintve megnyúlt, oldalról kissé lapított tojásdad. A héj alapszíne narancssárga, melyet a napos oldalon enyhe kárminpiros színezet díszít. A gyümölcshús világos narancssárga, közepes szilárdságú, erősen lédús, olvadó.

’Magyar kajszi’ kajszibarack
A gyümölcs nagy vagy középnagy méretű, tompa kúp alakú. A héj színe világos sárgából fokozatosan vált narancssárgára, melyet kárminpiros behintés is díszít. A gyümölcshús félkemény, közepesen rostos, de ennek ellenére lédús. Ízvilágát tekintve édes, enyhe savas érzettel.

’Cacanska Lepotika’ szilva
Gyümölcsei középnagyok, alakjuk tojásdad, kissé megnyúlt és lekerekített. A terméshéj vékony, lila, hamvas és tetszetős. A terméshús zöldessárga, kemény, lédús, kifejezetten ízletes. A cukor-sav aránya harmonikus. Magvaváló fajta. Mivel húsa kemény, ezért jól bírja a szállítást.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözése szükséges.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december. A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

A többszörösen oltott fák metszése nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis az egyes fajták növekedési erélye eltérhet, a metszés során az erősen növő fajtákat metsszük csak erőteljesebben, a gyengébb növekedésűeket, pedig nem vagy csak kis mértékben.

A metszés során törekedjünk a szellős koronaforma kialakítására úgy, hogy közben az egyes fajták lombfelülete közel azonos legyen.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: kb. 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5-4 m
Termésérés: Augusztus elejétől – Szeptember elejéig
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom