Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Kavics' cseresznye (konténeres) - sajmeggy alanyon

15.990 Ft
Kiszerelés
Konténeres - sajmeggy alanyon
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítéget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A 'Kavics' cseresznye (konténeres) - sajmeggy alanyon főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Kavics’ cseresznye magyar nemesítésű fajta. Előállítása Brózik Sándor nemesítő nevéhez fűződik. A fajta önmeddő, vagyis a biztos terméséréshez pollenadó ültetése szükséges. A fája erőteljes növekedési erélyű, idősebb korára széles, terebélyes koronát nevel.

A tavaszi fagyokra kissé érzékeny, ezért érdemes védettebb helyre ültetni. Egyébként megbízható fajta, rendszeresen és bőven terem. Korai termőre fordulás jellemző rá. A termés június végén szüretelhető. A termés kifejezetten nagyméretű (6-7 g), gömbölyded, az érés kezdetén piros-bordó színű, éretten viszont szinte fekete.

A húsa kemény, szilárd (innen kapta a nevét). Repedésre kevésbé hajlamos, ezért könnyen szállítható és jól tárolható. Ütésre, ütődésre nem érzékeny. Érés során a gyümölcs akár 1-2 hétig is a fán maradhat szüret előtt, nem potyog.

A mag közepesen nagy. Alkalmas friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra, mélyhűtésre és jól szállítható.

Érésidő: Június vége

Porzói: 
’Katalin’
’Hedelfingeni óriás’
’Alex’
’Stella’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára.

Fény-és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye nagy, ezért fagyzugokba ne telepítsük, mivel kevesebb termést hoz kedvezőtlen hőviszonyok között, mivel a kései fagyok károsítják a virágokat.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Nem szükséges öntözni, azonban a rendszeres öntözést gazdag terméssel hálálja meg.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december.

Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig. A cseresznye esetében a fiatal, 1-3 éves korban alakító metszést végezzünk, ezt követően a metszési munkák a ritkításból és a fiatalításból állnak.

Gyökérzete levegőigényes, ezért pangó vizes területre ne telepítsük.

Kártevők, betegségek: nekrotikus gyűrűsfoltosság, mikoszferellás levélfoltosság, blumeriellás betegség, cseresznyelégy, fekete cseresznye-levéltetű. A fajta a moníliára kevésbé érzékeny.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 5-8 m
Sor- és tőtávolság: 5-6 m
Termésérés: Június vége
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozásra, jól szállítható, mélyhűtésre

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: VI. hó – (Június)
Magyarországon érés Június vége