Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Kavics' cseresznye (konténeres) - sajmeggy alanyon

15.990 Ft
Kiszerelés
Konténeres - sajmeggy alanyon

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Származás: a ’Germersdorfi óriás’ és a ’Budakalászi helyi fekete’ fajták keresztezésével nemesítette Brózik Sándor, Apostol János és Apostol Jánosné az Érdi Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató- Fejlesztő Kht-ban.

Hajtásrendszer: fája igen erős növekedési erélyű, kezdetben felfelé törekvő, idősebb korára széles, terebélyes koronájú.

Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és jól terem. Önmeddő.

Porzói: ’Alex’, ’Germersdorfi 3’, ’Hedelfingeni óriás’, ’Katalin’, ’Stella’.

Gyümölcs: június vége, július eleje között érik, nagyméretű (6-7 g), tompa szív alakú, tetszetős, repedésre nem hajlamos. Akár 1-2 hétig is a fán tartható minőségromlás nélkül. Héja sötétbordó, később fekete, erősen fénylő. Húsa rendkívül kemény - amint erre neve is utal -, édes-savas, jó ízű, zamatos. Magja közepesen nagy.

Felhasználható friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra (lekvár, befőtt, lé), fagyasztásra. Jól szállítható és tárolható, ütődésre nem érzékeny.

Talajigény: mélyrétegű, jó vízelvezetésű, középkötött, kissé vályogos, tápanyagban gazdag, laza, levegős talaj ideális a számára. Pangó vizes területre ne telepítsük, mert mézgásodáshoz, betegségekhez vezet.

Fény- és hőigény: nagy. Napos, meleg, szellős helyet válasszunk számára kerülve az árnyékolását, a fagyzugokat, a nyirkos területeket. Inkább a kissé száraz, mint párás levegőt kedveli. A téli fagyokra nem érzékeny, csak a kirívóan hideg, -20-25 °C károsítja.

Vízigény: közepes. Az ültetés évében rendszeresen öntözzük, később szükség szerint.

Gondozás: telepítésnél vegyük figyelembe, hogy a tavaszi fagyokra kissé érzékeny, ezért védettebb helyet válasszunk, s mivel a cseresznye nagy teret kíván fejlődéséhez és fényigényes, ne ültessük olyan helyre, ahol más fákkal elnyomnák, akadályoznák egymást. Ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.

Metszését mindig nyár végén, termésérés után végezzük! Fiatal, 1-3 éves korában alakító metszéssel törekedjünk szellős korona létrehozására, a már termő fák esetében a munkálatok ritkításból, a beteg, sérült, elhalt, keresztben növő ágak eltávolításából és az ifjításból állnak. A nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.

A téli - január-februárban, esetleg március elején, száraz időben történő - lemosó permetezéssel többnyire elegendő védelmet nyújthatunk fánknak, ezért tavasszal és nyáron csak különösen indokolt esetben permetezzünk!

A blumeriellás levélfertőzéssel szemben toleráns.

Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.

Alany: a sajmeggyre (Cerasus mahaleb) oltott fa növekedési erélye csökken, kisebb koronát nevel, mélyen gyökerezik, alkalmazkodóképessége nagy, a szélsőséges talajviszonyokat, így a száraz, meszes, magas pH-jú, homok- és agyagtalajokat is jól bírja, a magas talajvízszintet viszont nem tolerálja. Korán termőre fordul és már a kezdő termés évében gazdagon terem.

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 5-8 m
Sor- és tőtávolság: 5x6 m
Termésérés: június vége - július eleje
Fény- és hőigény: nagy
Vízigény: közepes

Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás (lekvár, befőtt, lé), mélyhűtés

 

Védett tartalom

Paraméterek

Érési idő: VI. hó – (Június)
Magyarországon érés Június vége