Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Corylus 'Red Zeller / Rote Zellernuss' – Mogyoró

4.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: korilusz)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Corylus 'Red Zeller / Rote Zellernuss' – Mogyoró főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Red Zeller’ mogyoró egy elsősorban dísznövényként alkalmazott mogyorófajta, de termése fogyasztásra is kiváló. Viszonylag kompakt növekedésű, melynek friss hajtásai vörösek, ezáltal nagy dekorációs értékkel rendelkezik.

Magassága 3-5 méter, cserjeként vagy kis faként is nevelhető. Rendszeresen és bőven terem. Termése hosszúkás, közepes méretű, kifejezetten finom, ízletes.

Termése felhasználható friss fogyasztásra, és konyhai felhasználásra, tárolásra egyaránt. Nyíratlan sövényként is kiváló választás.

Érésidő: Augusztus-Szeptember

Porzói: A rendszeres és bőséges termés érdekében érdemes több fajtát vegyesen ültetni a biztosabb porzás érdekében.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk. A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolításának, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy a minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Sor- és tőtávolság: 2-3 m
Termésérés: augusztus-szeptember
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

Paraméterek

Magyarországon érés augusztus - szeptember