Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Gunslebert' – Mogyoró

3.990 Ft
Menny.:db

Szállítási méret: évszaktól függően magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A 'Gunslebert' – Mogyoró főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Gunslebert’ mogyoró fajta egy középerős növekedési erélyű, középkorán termőre forduló fajta, mely rendszeresen és bőven terem. Kifejlett magassága ritkán haladja meg az 5 métert.

A többi fajtához hasonlóan nem öntermékeny, így más mogyoró fajtákkal vegyesen telepítve érlel csak termést, jó pollenadói a ’Crosford’ és a ’Ségorbe’ fajták.

A termésérés időszaka szeptembertől októberig tart, így későn érő fajta, mely növeli az értékét. A termés nagyméretű, lekerekített, szögletes hatású. A pajzs, lapos felszínű, színében nem nagyban tér el élesen a héj többi színétől.

Teljes érésben a csontos héj világos barna színű, jól kivehetően bordázott felszínű. A héjhoz viszonyítva a magbél aránya 50 %.

Érésidő: Augusztus vége – Szeptember eleje

Porzói:
’Crosford’
’Ségorbe’

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye, így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím- és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk.

A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolítására, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-5 m
Sor- és tőtávolság: 2-2,5 m
Termésérés: Augusztus vége – Szeptember eleje
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

Paraméterek

Magyarországon érés Augusztus vége – Szeptember eleje
Magbél arány ~50%