Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Corylus 'Clark' – Mogyoró

4.690 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: korilusz)

Szállítási méret: 20-60 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Corylus 'Clark' – Mogyoró főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Clark’ mogyoró fajta egy középerős növekedési erélyű, sok sarjat nevelő, középkorán termőre forduló fajta. Kifejlett magassága ritkán haladja meg az 5 métert. Idős korban formája kiszélesedő.

A fajta jellegzetessége, hogy a fiatal, egyéves vesszők vörösesbarna színűek és világos paraszemölcsök borítják, ezen tulajdonsága miatt kedvelt díszcserje is.

A többi fajtához hasonlóan öntermékeny, így más mogyoró fajtákkal vegyesen telepítve érlel csak termést. A termésérés időszaka szeptembertől októberig tart, így későn érő fajta, mely növeli az értékét.

A termés nagy méretű, lekerekített, kb. 3 centiméter hosszú. A pajzs világos színű, lapos felszínű. Teljes érésben a csontos héj középbarna színű, jól kivehető sötétebb barna csíkozással, viszonylag könnyen törhető. A héjhoz viszonyítva a magbél aránya 50 %.

Érésidő: Szeptember - Október

Porzói: Nem öntermékeny, más mogyoró fajtákkal vegyesen telepítsük.

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára. A szélsőségesen száraz vagy erősen kötött talajokon nem fejlődik megfelelően.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Hőigénye közepes, fagytűrése jó, a mediterrán jellegű fajták esetén alacsonyabb a fagytolerancia, de jellemzően -25°C-ig fagytűrőek.

Vízigény: Nagy vízigényű növény. Sekélyen gyökerezik és mivel nagy a fényigénye, így talaja hajlamosabb lehet a kiszáradásra, ezért rendszeresen öntözzük.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: A mogyoró szél általi beporzású növény, ráadásul az eltérő ivarú virágok nyugalmi ideje és a fejlődésükhöz szükséges hőmérsékleti optimum is különbözik, ezért a hím- és a nővirágok nem egy időben nyílnak.

A nő- és a hímvirágok nyílásban megelőzhetik egymást, emiatt a biztonságos megporzás érdekében előnyös ha több fajtát ültetünk.

A mogyoró esetében nagy figyelmet kell fordítani a tő közelében megjelenő tősarjak eltávolítására, ez teszi ki a ritkítási munkák nagy részét, így elkerülhetjük, hogy a mogyoró bokor túl sűrű legyen.

A megfelelő termésmennyiség elérése érdekében szükséges a tavaszi metszés azért, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen, melyen majd virágot fog hozni a következő évben. A két éves vesszőket tavasszal kb. fél hosszig metsszük vissza.

Kártevők, betegségek: mogyoró agrobaktériumos golyva, xanthomonasos betegség, lisztharmat, monilía, mogyoróormányos, mogyorórügy gubacsatka

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3 m
Sor- és tőtávolság: 2-2,5 m
Termésérés: Szeptember - Október
Vízigény: Nagy
Fény- és hőigény: Nagy

Termés felhasználhatósága: szárításra, friss fogyasztásra, pörkölésre

 

Védett tartalom

Paraméterek

Magyarországon érés szeptember - október
Magbél arány ~50%