Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Rubus fruticosus 'Black Satin' - Tüskétlen Fekete szeder

4.690 Ft
Menny.:db

Várható termőre fordulás: 1 éven belül 
Kiszerelés: 1-3 literes konténer
Közeg:  kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Rubus fruticosus 'Black Satin' - Tüskétlen Fekete szeder főbb jellemző

 

Jellemzői: A ’Black Satin’ szeder egy közismerten bőtermő és nagy gyümölcsöt nevelő tüskétlen fajta. A vesszők középerős-erős növekedésűek, hosszúak, a két méteres hosszúságot meghaladják.

A virágzásra június végén, július elején kerül sor, így az első termések augusztus elejétől takaríthatóak be. A termés nagy méretű, hosszúkás, megnyúlt kúp alakú, fényes fekete színű. Pollenadót nem igénylő, öntermékeny fajta nagy fokú terméskötéssel, ebből adódóan augusztus-szeptember hónapokban folyamatosan szedhető.

A gyümölcshús kemény, lédús, zamatos kellemesen édes teljes érésben, de az erdei gyümölcsökre emlékeztető „vad” ízt is magában hordozza. Felhasználható friss fogyasztásra és feldolgozásra egyaránt, de joghurtok és sütemények ízesítésére és színezésére is kiváló.

Érésidő: Augusztus elejétől

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, mely kiszáradásra nem hajlamos.

Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, szélvédett, de napos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, öntözzük rendszeresen.

Ültetési idő: Szabadgyökerű növényeket március-április, valamint október-november, míg konténeres növényeket márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is ültethetjük.

Gondozás: A szeder virágzása június elejétől egészen szeptemberig tart, így ennek megfelelően ebben az időszakban kiemelt szerep jut a rendszeres öntözésnek.

Az indák hossza meghaladhatja a három métert, emiatt támrendszer mellett neveljük vagy kerítés mellé telepítsük. A tavaszi metszés során távolítsuk el az oldalhajtásokat és az öreg vesszőket.

Fiatal növény esetén 2-3 vesszőt hagyjunk meg, koros növény esetében meghagyható 5-6 egyéves hajtás, valamint 5-6 kétéves hajtás. A tüskementes szederfajták fagyérzékenyebbek, így esetükben takarás szükséges.

Kártevők, betegségek: szedermozaik, szeder elzinoés betegsége, szeder leptoszfériás betegsége, szeder szeptocitás betegsége, szeder botrioszfériás betegsége, levélfoltosság, talajlakó lárvák, gubacsszúnyog

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1,5-2,5 m
Sor- és tőtávolság: 1,2-1,5 m
Termésérés: Augusztus elejétől
Vízigény: Közepes - Nagy
Fény- és hőigény: Nagy
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás

 

Védett tartalom