Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gyümölcsfaültetés alapok

Megyeri Szabolcs

A november még sok kerti izgalmat tartogat, mert a fák, sövények, cserjék ültetése ekkor válik aktuálissá. A még fagymentes ősz vége kiválóan alkalmas az új jövevények földbe helyezésére, ha most otthonra lelnek a kertben, még marad idejük megerősödni, begyökeresedni a kemény téli napok előtt, és tavasszal már teljes erővel növekedésnek indulhatnak! Október végén, november elején sokan válogatnak a kertészetekben, az egyik örök sláger pedig a gyümölcsfa.

 

apple-tree-1nhz397.jpg

Mielőtt az ültetés gyakorlati része szóba kerülne, érdemes röviden szólni a gyümölcsfa-telepítés egyéb körülményeiről. Bármit ültetünk, azt felelősséggel kell tennünk, a gyümölcsfának pedig megvan az a csapdája, hogy sokan az ingyen háznál/kéznél lévő gyümölcs reménye miatt vágnak bele a telepítésbe, és később szembesülnek azzal, hogy az egészséges és finom nasi leszüreteléséhez rögös - metszéssel, ápolással, egészségmegőrző kezelésekkel - tarkított út vezet, a siker pedig korántsem garantált, ráadásul az első harapások csak évek múlva lesznek aktuálisak.

Ezért az első lelkesedésből vásárolni szándékozókat mérsékletességre intem, azt ajánlom, gondolja végig mindenki, hogy lesz-e ideje, energiája és türelme megfelelően gondozni fáját. Amennyiben a válasz igen, következhet a válogatás!

fil022.jpg

A következő fázis a fa helyének a kijelölése, ezt praktikusan a válogatás időszakában kell elkezdeni, ugyanis a csemete kicsi, de nagyobb, vagy egyenesen nagy lesz, ezért nem árt a majdani teljes méretet is számba venni. Ne ültessünk fát fal, ablak, kerítés közvetlen közelébe, és a kert belsőbb részein is kalkuláljunk a későbbi méretekkel.

Ha Ön több csemetét is tervez ültetni, az egymástól való legkisebb távolságot is számítsa bele a tervbe! A diónak, gesztenyének 60-80 nm területre lesz igénye, az almának, szilvának, baracknak, meggynek ennek a felére van szüksége, a törpeváltozatoknak még kevesebb, 10-15 nm is elég. Az sem mindegy, hogy mikor lehet számítani az első termésekre, az előbbi sorrendben haladva ezek az adatok 7-10, 4-6 és 3-4 év.

Kisebb kertekbe ezért alapvetően a kisebb termetű, vagy törpeváltozatok ajánlhatóak, ahol nem gond a hely (na meg az, hogy a szürethez létra kell majd), oda települhetnek a klasszikus gyümölcsfák, ha pedig Ön az unokáinak ültetne fát, ami alatt ráadásul a komplett kertigarnitúra árnyékot kaphat, a diót válassza. Mikor ezeken a dilemmákon túljutott, jöhet az ültetés!

csemete.jpg

Ültetés előtt két fő feladat lesz, az első az ültetőgödör kialakítása, a másik a csemete vízbe állítása. Utóbbi művelet az egyszerűbb a hazahozott, vagy kiszállított fácskát fél-egy napra állítsa egy vödör vízbe, hogy az jól felszívhassa magát. A gödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne, felesleges óriási lyukakat készíteni.

Az ültetőgödör aljára hasznos komposztréteget, vagy friss istállótrágyát rakni, a tápanyaggal bánjon bőkezűen. Természetesen a gödörből távolítsa el a gyomokat, főleg az évelő gyomok gyöktörzseit. Amennyiben a talaj hemzseg a kártevőktől, talajfertőtlenítőszert is bevethet, és a fa gyökérzetét is mártogathatja talajfertőtlenítővel kevert iszapos masszába.

A csemete gyökérzetét ilyenkor nem szükséges metszeni, csak sérült, törött, elhalt gyökérrészeket kell eltávolítani. Behelyezéskor a magasságot úgy kell beállítani, hogy a szemzés helye a felszín felett legyen (és természetesen a gyökérzet ne bukkanjon a felszínre). A gyökérnyakba oltott fáknál (pl. néhány szilva, meggy, cseresznye fajtánál) fontos, hogy ültetéskor a gyökérnyak a föld alá kerüljön, hogy ne hajtson sarjakat az alapfajról.

A legjobb, ha a gödörbe állított csemetére lassan elkezdi visszaszórni a földet (lehetőleg rétegenként ugyanabban a sorrendben, ahogy kitermelte), és közben időnként óvatosan megtapossa a törzs környékét, hogy a valós földréteg-magasságot lássa, ilyenkor még lehet korrigálni pár centit. Mikor a gödör még mélyebb, egy hosszabb deszkát használhat szintezőként!

gyumolcsos_telepitese2.jpg

Ha mindez megvan, akkor egy alapos beöntözés következik, amit a következő napokban párszor megismételhet, főképp, ha szárazabb időszak van éppen. Sokan aggódnak, hogy a friss ültetés kidől, ettől alapvetően nem kell félni, karózni, támasztani csak akkor kell, ha teljesen csupasz, koronázat nélküli példányról van szó. Karózáskor ne vékony madzagot használjon, mert az sérülést okozhat a törzsön!

Novemberben már bármikor beüthetnek fagyos hajnalok, ezért akár az ültetéskor, akár a hidegek megérkezésekor kupacolással védheti szerzeményét, ez csupán annyit tesz, ami elsőre sejthető, kis kupac földet halmozzon a törzs köré, körülbelül arasznyi magasságban. A fiatal facsemetéket a nagyon fagyzugos helyen célszerű valamilyen törzsvédővel (például nádszövettel) védeni télen, nehogy fagyrepedések alakuljanak ki rajta.

És még egy apró praktika: a fa északi oldalát tanácsos arrafelé tájolni amerre a faiskolában volt (ezt általában a jobb faiskolák jelezni is szokták a növényen). Ezzel a teendők tavaszig nagyjából véget is értek, de tudni kell, hogy az igazi gondozás, ami évekig fog tartani, csak ekkor kezdődik majd. 

Kertészetemben hatalmas választékban talál ültetésre kész, 

életerős, minőségi gyümölcsfa csemetéket!

 

Gyümölcsfa rendeléshez KATTINTSON IDE!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyümölcsfa