Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

'Ageni' szilva

5.290 Ft

A szabadgyökerű gyümölcsfákat október 20. és március 20. között - fagymentes időszakban - lehetséges ültetni, ezen időszakon belül szállítjuk ki ebben a kiszerelésben.

Ezen időszakon túl, valamint az év teljes egészében ezt a gyümölcsfát konténeres kiszerelésben is meg tudja rendelni, és bármikor, egész évben el tudja ültetni.

Amennyiben elbizonytalanodik a fajta- vagy az alanyválasztásban, bátran kérjen segítséget Tőlünk: 06-1-5-888-555 vagy 06-1-5-888-556.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
5.290 Ft
Szabadgyökerű
Menny.:
10.990 Ft
Fiatal konténeres csemete - mirabolán alanyon
Menny.:
12.990 Ft
Konténeres - mirabolán alanyon
Menny.:
14.990 Ft
Koros konténeres
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Az 'Ageni' szilva főbb jellemző

 

Jellemzői: Az ’Ageni’ szilva egy világszerte elismert és rendkívül népszerű szilvafajta. Kiváló házikerti termesztésre, a gyümölcse pedig kifejezetten széleskörűen felhasználható. A leginkább alkalmazott szilvafajta cukrászipari süteményekben, aszalványként és szeszipari alapanyagként.

Középkorai érésű, hazánkban augusztus végén, szeptember elején terem. Fája erős növekedési eréllyel rendelkezik, edzett, és gúla alakú. A szilvahimlőre nem fogékony. Gyümölcse közepesen nagy (25-30 g), karcsú, tompa csúcsú, kifejezetten tetszetős.

A cukortartalma magas, a savtartalma alacsony. A terméshéj lila, hamvas. A magja kicsi. Húsa zöldessárga, közepesen kemény húskonzisztenciával rendelkezik, olvadó, illatos és finom. Az egyik legjobb szilvafajta aszalványként, de természetesen friss fogyasztásra és egyéb konyhai feldolgozási módokra is elsőrendű fajta.

Érésidő: Augusztus vége - Szeptember eleje

Porzói: Öntermékeny

Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.

Fény- és hőigény: Közepes fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja.  Hőigénye közepes, fagytűrése jó.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözést meghálálja.

Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.

Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején.

Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december. A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.

A szilvafélék ápolásának része a rendszeres metszés mellyel a termésmennyiséget szabályozzuk. Fontos, hogy a szilvafák keskeny koronát nevelnek ezért a külső rügyre való metszést kell alkalmaznunk, így kialakítva egy szellős, jól áttekinthető koronaformát.

Fontos, hogy metszés során a kisebb termőnyársakat hagyja fenn!

Kártevők, betegségek: szilva tafrinás gyümölcstorzulása, monília, szilvarozsda, pajzstetvek, levéltetvek, gyümölcsmolyok. A szilvahimlőre nem fogékony.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: Alsó vázkaros nevelés esetén 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5-4 m
Termésérés: Augusztus vége-Szeptember eleje
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás, pálinka, aszalvány, sütemények, leves, befőtt, lekvár

 

Védett tartalom

 

Öntermékeny fajta, porzópár nem szükséges.

Paraméterek

Érési idő: VIII. hó – (Augusztus)
Önbeporzó? igen
Magyarországon érés augusztus vége – szeptember eleje

Videók