Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gyönyörű fa és tökéletes sövény: a gyertyán!

Önnek mi jut eszébe, amikor azt mondom, hogy gyertyán? Egy dekoratív fa? Egy esztétikus sövény? Bármelyiket is válaszolta, igaza van, ugyanis mindkét megjelenési formája ismert és igen közkedvelt is.

Érdekes módon sokak fejében él a gyertyán fa formájában, pedig egyre kevesebb helyen lelhető fel ebben a formában, nem sokan hagyják ezeket a növényeket a magasba nyúlni. Ez nem véletlen, hiszen sövényként is megőrzi dekoratív jellegét, emellett pedig praktikus funkciót is betölthet a kertben.

Sokan nehezen képzelik is kerítésként vagy térelválasztóként, különösen azért, mert lombhullató növényről van szó, azonban ez a különleges növény még ezt is elegánsan végzi, nem szabadul meg azonnal a leveleitől.

Izgalmas formává nyírható a gyertyán

Izgalmas formává nyírható a gyertyán

Faként kiváló szoliter, sövényként remekül takaró térhatároló, valamint a fa- és papíriparban is igen közkedvelt alapanyag. Sőt, a zongora bizonyos részei is gyertyából készülnek. Jól látható tehát, hogy egy igazán sokoldalú növényről lesz szó ebben a bejegyzésben.

A gyertyán, mint fa

Az erdőkben, természetes élőhelyeken akár 20-25 méter magasra is megnőhet egy gyertyán, viszont a parkokban és egyéb közterületeken rendszerint inkább 10-15 méteres változatokkal találkozhatunk.

A legfőbb díszítőértékét esztétikus lombkoronája, valamint különleges termése adja. Alapvetően ugyan nem hazai eredetű növényről van szó, de mára már nálunk is őshonosnak számít ez a nyírfafélék családjába tartozó lombhullató.

Jól látható, hogy ahogy közeledik a hűvös időszak sokáig nem dobja le a leveleit, sárgás árnyalatúvá változik a lombja, ami igazán szép látványt nyújt. Bizonyos fajtája ugyan alkalmas sorfának, azonban főként szoliterként ültetik ezeket a fákat, melyek leginkább nagy területű birtokokra alkalmasak.

A fája igen népszerű a mesteremberek körében, ugyanis igen kemény és nagyon jól esztergálható. Így akár kötélvonó csiga, orsó, sakkfigura, fatál, kaptafa, fagomb, ecsetnyél vagy akár gyalu vagy faszeg is készíthető belőle, ám tűzifaként is igen népszerű magas fűtőértéke miatt.

Valójában tartóssága miatt nagyon népszerű a közönséges gyertyán, ugyanis a szabadban tartva, a talajt nem érintve a megmunkált fa 35 éven keresztül, belső térben pedig akár 800 évig is sérülés nélkül lehet a lakás éke vagy valamilyen használati tárgy hasznos eleme.

Ebben a videóban megmutatom, hogy is néz ki egy hosszú évek óta növekvő gyertyán fa a budapesti Városligetben.

A gyertyán, mint sövény

Ebben a verzióban már sokkal népszerűbb, hiszen tömött ágainak köszönhetően könnyen átláthatatlan sövényt lehet belőle létrehozni. Szóval ha hatékonyan takaró, ugyanakkor dekoratív sövényt szeretne a kertjébe, akkor megtalálta a megfelelő fajtát.

Persze joggal mondhatja, hogy mit kezdhetne ilyen módon egy lombhullató növénnyel, azonban a helyzet az, hogy igen sokáig nem hullanak le a levelei, hanem sárgás színben pompáznak. A téli időszakban pedig sűrű ágai védik a birtokát a kíváncsi szemek elől.

További előnye, hogy a gyertyán sövény remek szélfogó, és nem mellesleg jó széltűrő, tehát a huzatosabb részeken sem károsodik.

A téma kapcsán joggal vetődik fel a kérdés, hogy miként alakítható ki az alapvetően magasra növő habitusú növényből sövény. A válasz igen egyszerű. Ez a cserjeféle nagyon jól viseli a metszést, éppen ezért igen könnyen a kívánt formára alakítható.

A gyertyán metszése során a téglalap vagy a felfelé szűkülő trapéz formát érdemes előnyben részesíteni, ugyanis a lefelé szűkülő alakzat felkopaszodáshoz vezethet, mivel ilyenkor az alsó részek nem kapnak elég fényt. Innentől kezdve pedig nyilván elveszíti a funkcióját, amit nem szeretnénk

A metszések alkalmával a cserje 1/3 részét kell visszavágni a talajtól számított kb. 40 cm-es magasságig.

A gyertyán ültetése lépésről lépésre

Ha úgy döntött, hogy szívesen belevágna a gyertyán sövény ültetésébe, akkor van néhány dolog, amit tudnia kell a telepítés előtt. Az ideális tőtávolság 30-40 centiméter, ugyanis így lehet esztétikus, összefüggő és tömör sövényt létrehozni ebből a növényből.

Először is ásson egy körülbelül másfél arasz széles és ugyanilyen mély ültetőárkot olyan hosszan, ahogy elképzelte a sövényt. Ide kerülhetnek a konténerből kiemelt vagy a szabadgyökerű növények. Utóbbi esetében mindenképpen érdemes valakitől segítséget kérni, így ugyanis nem csak kevesebb esély van a gyökerek sérülésére, de egyszerűbb biztosítani azt is, hogy ne ferdén kerüljenek a gyertyánok a földbe.

Alaposan öntözze be a friss telepítést, majd az első hetekben gyakran öntözzön újra.

A sövény magassága 2 méter és 5 méter közötti lehet, így akár tényleg egészen magas kerítést is álmodhat magának belőle..

A gyertyán fényigénye átlagos, félárnyékos és napos területekre is telepíthető. Így bármilyen területre is esik az utca felőli terület, nem okoz problémát a gyertyán egészsége szempontjából.

Amennyiben szívesen megnézné, hogy mutat év végén egy körülbelül 1-1,5 méteres sövény, akkor ebben a videóban megmutatom Önnek!

Konténeres és szabadgyökerű kiszerelésben is elérhető Ha a cikket olvasva azt gondolta, sajnos már kifutott az időből és idén biztosan nem lesz lehetősége gyertyánt telepíteni a kertjébe, akkor van az Ön számára egy jó hírem. Ugyanis akár konténeres, akár szabadgyökerű kiszerelésben vásárolja meg a növényeket, még bőven van ideje elültetni. Elmondom, hogyan!

A konténeres kiszerelés elnevezése magáért beszél, ugyanis ezek a növények műanyag edénybe ültetve érkeznek az új tulajdonosuk kertjébe. Azért nem befolyásolja az ültetés idejét az aktuális évszak, mert ezek a növények már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a kert új lakója semmit sem észlel abból, hogy átkerült a konténerből a kertbe. Pontosan ezért, ha nem fagyos a föld és van lehetőség az ásásra, akkor az év bármely napján elültethetők, akár télen is, amennyiben enyhe időszakról van szó.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, hogy néznek ki a konténeres kiszerelésű gyertyánok a kertészetemben.

Amennyiben inkább a szabadgyökerű változatokat preferálja, akkor október végén jön el igazán az Ön időszaka, ugyanis egészen március közepéig ültethetők ezek a növények a fagyos napok kivételével.

Ide kattintva akár azonnal megrendelheti az Ön számára megfelelő gyertyánokat.

Tavasszal és nyáron valójában igazi barokk kert hangulatát idézi meg a kertben. Így hálálja meg ez a növény a gondoskodást.

A gyertyán igényei

Valójában igen alacsony igényű növényről van szó, a talaj terén sem válogatós. Tény azonban, hogy sovány talajban lassabb fejlődést mutat. Remekül tűri az árnyékot és nem árt neki a fagy sem, azonban a szárazságot nehezebben viseli. A betegségek és a kártevők többnyire elkerülik, ha mégis valamilyen rendellenességet tapasztal, jó eséllyel egy egyszerű permetezés megoldja majd a problémát.

A gyertyán fajtái

A közönséges gyertyán mellett létezik több különböző típusa is ennek a növénynek, valójában összesen húsz különböző faja ismert. Lássuk a legnépszerűbb változatokat!

Az oszlopos gyertyán körülbelül 10 méter magasra nő, ideális sorfának és parkfának egyaránt. A csüngő ágú gyertyán ágai az első időszakban még egyenesek, később azonban lefelé hajlóvá válnak, sokan nevezik esztétikus szomorúfának a kinézetéből adódóan. A keleti gyertyán tulajdonképpen 5-8 méter magasra megnövő bokorfa, amelynek sokkal kisebb levelei vannak, mint társainak, így igazán különlegesnek számít.

Kinek jó választás a gyertyán?

Ha egy hatalmas birtoka van, akkor bátran feldobhatja az összképet egy magasra növő gyertyán fával. Emellett akkor is remek választás ez a növény, ha már régóta gondolkozik azon, hogy szeretne egy sövényt a kerítés mellé vagy annak helyére. Mivel egy nagyon alacsony igényű, ugyanakkor esztétikus növényről van szó, hamar nagyon megszereti majd a gyertyánt.

Amennyiben érdekesnek találta a témát, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival is!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: gyertyán sövény növények