Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Gránátalma tippek

A gránátalma (Punica granatum) azon egzotikus gyümölcsök közé tartozik, melyekről a legtöbben azt hiszik, nálunk nem termeszthetőek. Ugyanakkor ahogyan a mandarinnal, kivivel, citrommal sikert lehet elérni, úgy a gránátalma is megél nálunk. Az eredendően Afganisztánban, Iránban, Egyiptomban, Dél-Amerikában, Kínában és a mediterrán területeken honos gránátalma a XVII. századtól fogva vált elterjedtté és divatossá egész Európában, és hamarosan Magyarországra is eljutott, nem újkeletű vendég tehát nálunk ez a gyümölcsféle. 

gránátalma vásárlás

Sajnos a gránátalma ugyan valóban életképes a mi klímánkon, szüretelhető termésre nálunk nemigen lehet számítani, sokkal inkább dísznövényként ültethetjük ezt a cserjefélét. A gránátalma megjelenésében dús bokor, vagy alacsony fa lehet, magassága általában legfeljebb öt méter, terebélyes bokorként pedig akár három méter szélesre terpeszkedik. A lombhullató növényt elsősorban virágainak szépsége emeli ki az átlagból, a tölcséres virágok júniusban nyílnak a hajtásokon, melyeknek a szintén szemkápráztató, fényes tónusú, ovális levelek adnak szép hátteret. 

Gránátalmát vásárolna? IDE KATTINTVA máris megteheti!

 

A gránátalma szaporítására a legjobb módszer az előnevelt, minőségi növény vásárlása és elültetése. A gránátalma a talajra nem kimondottan érzékeny, azonban a legszebben a laza, humuszos közegben fejlődik. Betegségei kisszámúak, az egészséges, jól gondozott növény általában ellenálló, a gyenge talajon fejlődő, elhanyagolt példányokat előbb támadják meg betegségek és kártevők, utóbbiak közül főleg a gyapjas pajzstetű, a takácsatka, vagy a levéltetű. A gránátalma kibírja a mi teleinket is, ám az első 2-3 évben a fiatal növényt telente takarással kell óvni (avar és/vagy komposzt kupacolással), a fagyzugosabb helyeken élő bokrokat pedig minden télen védeni kell. A gránátalma elsősorban a védett, napos helyeket kedveli, érdemes jól megválasztott területre telepíteni, így a későbbi téli macera is elhagyható lesz. A gránátalma nevelése egyebekben nem jár sok feladattal, az időnkénti öntözés mellett a már kifejlett növények tavaszi ritkító metszése lesz majd lényeges teendő. 

Az alábbi videókból még több hasznos információhoz juthat a gránátalmával kapcsolatban, és "élőben" is megtekintheti ezt a szépséges dísznövényt!

 

Hogyan ültessünk gránátalmát?

 

Lehet-e sövényünk gránátalmából?

 

Mit kell tudni a gránátalma téli takarásáról?

 

Tartalomhoz tartozó címkék: gránátalma