Ár: | Kiszerelés: | Kosárba |
69.990 Ft
|
K35, TK:6/8 - MM106 alanyon
|
|
89.990 Ft
|
K35, TK: 8/10 - MM106 alanyon
|
Hasznos tudnivalók
Származás: 1891 körül fedezte fel a 15 éves J. M. Mullins a nyugat-virginabeli (USA) Odessa városának közelében levő farmjukon, amikor apja megkérte, hogy kaszálja le a legelőn a füvet. Az akkor még kb. 50 cm magas - vélhetően a ’Grimes Golden’ szabadmegporzású magoncaként keletkezett - facsemetét megkímélte. Évekkel később a farm ezen része nagybátyja, Anderson H. Mullins kezébe került, aki nemcsak az aranysárga termésekre figyelt fel, de arra is, hogy az alma tavaszig ropogós maradt. 1914-ben három mintát küldött a Stark faiskolának, akik megvették a fát és a földet körülötte, valamint a szaporítás jogát. Az addig 'Mullins Yellow Seedling' és 'Annit' nevek helyett pedig ’Golden Delicious’-nak nevezték el, majd 1916-ban kereskedelmi forgalomba hozták. Az 1920-as években az egyik legsikeresebb fajta lett, ami rövid idő alatt világszerte elterjedt. Az anyafa végül az 1950-es években pusztult el, 1972 óta pedig 4 napos fesztivál keretében ünneplik Clay megyében a fajtát, megemlékezve felfedezésének mikéntjéről is.
A ’Golden Delicious’ napjainkig őrzi népszerűségét az USA-ban, Európában, köztük hazánkban is, s a világon mindenütt termesztik.
Hajtásrendszer: fája középerős növekedésű, határozott központi tengelyű, jól elágazódó, laza, kissé szétterülő, piramis alakú koronát nevel. Törzsének kérge ráncos, gyakorta széles, csavarodó törésekkel. Vesszője világosbarna, sűrűn paraszemölcsös. A hosszú hajtások csúcsrügye is általában termőrüggyé alakul. Levele nagy, hosszúkás, világoszöld.
Termőképesség: meglehetősen korán termőre fordul, rendszeresen és igen bőven terem, kimagaslóan a legnagyobb termőképességű. Az alternancia elkerülése miatt azonban időnként termésritkítás szükséges. Az almafajták között a részleges öntermékenyülése a legjobb, ám a termés biztosítása végett szükség van pollenadóra.
Porzói: 'Cox narancs renet', 'Gala', 'Elstar', 'Idared', 'Jonathan', 'McIntosh', 'Starking'.
Gyümölcs: szeptember végén, október elején szedhető, középnagy vagy nagy (140-180 g), gömbölyded vagy enyhén megnyúlt, kissé kúpos, tetszetős. Héja az érés kezdetén zöldessárga, teljes érésben aranysárga, néha a napos oldalán halványpiros foltokkal mosott, vékony, sima, száraz. Húsa sárgásfehér, ropogós, lédús, ízletes, édes, finoman savanykás, enyhén fűszeres, illatos.
Friss fogyasztásra, konyhai feldolgozásra és tárolásra (5-6 hónapig) egyaránt kiválóan alkalmas.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli. Nagymértékben tűri a szélsőséges éghajlati változásokat. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk. Tápanyagigényes lévén a későbbiekben is biztosítsuk számára a megfelelő ellátást.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek. Fája jól alakítható, az idős fák rendszeres termőrészifjító metszést igényelnek, a 3 évesnél idősebb termőrészeket váltani kell.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
Téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Az ökológiai viszonyokhoz jól alkalmazkodik, lisztharmatra nem fogékony.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany: az MM106 alanyra oltott fa esetében az erős növekedési erély csökken, a fa kissé zömökebbé, alacsonyabbá válik, korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. A talajhoz jól alkalmazkodik, laza, homoktalajon is megél, de a hideg, nyirkos talajokat nem viseli jól, a fitoftórás gyökérrothadásra való érzékenysége miatt.
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m
Védett tartalom
------------------------------------------ o ------------------------------------------
Az extra méretű koros, már termőre fordult gyümölcsfáim jellemzően 1,2 – 4,2 méteres magassággal és kifejlett szép koronával rendelkeznek fajtól, fajtától, törzskörmérettől függően. Az ilyen méretű gyümölcsfák esetében a kertészeti szakmában már nem a magasság a mérvadó, hanem a kor vagy a fejlettség, amit az ilyen extra méretű kifejlett fák törzskörméretével határozunk meg. Így ha ezeknek a gyümölcsfáknak valódi értékére kíváncsi, akkor a törzskörméretet vegye figyelembe, és ne a magasságot. Ez az oka annak, hogy kertészetemben mi sem a fa magassági adatát adjuk meg.
------------------------------------------ o ------------------------------------------
Jó, de mégis mekkorák ezek a földlabdás vagy konténeres extra méretű már termőre fordult gyümölcsfák? Kattintson ide.
Mit jelent a törzskörméret? Kattintson ide.
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: szeptember vége - október eleje
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (5-6 hónap)
Paraméterek
Érési idő: | IX. hó – (Szeptember) |