Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Futónövények előnyei és hátrányai

A futónövények divatja nagyon régi, előszeretettel alkalmazzák őket nem túl dekoratív falak takarására, olcsó, kevés gondozást igénylő zöld bevonatként, vagy erkélyeken, teraszokon, élő függönyként. Ugyanakkor számos tévhit él a futónövényekkel kapcsolatban, és az is fontos, hogy fajtánként nagyon eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek a futók, így érdemes tájékozódni telepítés előtt.

Előnyeik és hátrányaik is vannak

A kapaszkodó növényeknek, ahogy minden más növénycsoportnak is vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A cikkemben összegyűjtöttem egy pár szempontot, nézzük meg őket ilyen szemmel.

A futónövények előnyei

Kezdjük a sort az előnyökkel, hiszen számos okot fel tudok és fogok sorolni, miért érdemes őket ültetni a kertben.

Takarnak

A kapaszkodó növények egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan takarnak. Takarhatnak falakat, kerítést, pergolaelemeket, oszlopokat és mindent, amit nem szeretnénk napról napra szem előtt tartani. Megfelelő gondozás esetén általában dús hajtásrendszerűekké válnak, és betöltik funkciójukat. A nemkívánatos járókelők és szomszédok kíváncsiskodását is megspórolhatjuk velük.

Nagyszerűen takarnak

Olvasson a borostyánról ebben a cikkemben!

Színesek

Ez persze nem minden esetben igaz, de sok esetben igen. Vannak, amelyek virágaikkal színesítik kertünket, telkünket. Ilyen például a lilaakác vagy a trombitafolyondár. Más fajok és fajták az ősszel színeződő lombszínével is díszít – gondoljunk csak a vadszőlő őszi, vörös, izzó lombjára.

Talán a leginkább intenzív őszi lombszínt a vadszőlő adja

Összekötnek

A kertben fontos lehet, hogy egységet teremtsünk. Egységet az épületek és a kert, a kerti bútorok, a növények között is. A kapaszkodó növények képesek ezt az egységet még hangsúlyosabbá tenni, hiszen összeköthetnek épületeket, kertrészeket, és alapvetően megteremtik a kert ’kapuját’ az épületekre, kerítésekre futtatva. Velük kezdődik a kert sok esetben.

Összekötik a teret

Olvassa el a témában ezt a cikkemet is!

Alacsony nevelési igényűek

Általános jellemzőjük, hogy nem igényelnek rendszeres gondozást. Ha nem akarjuk, hogy elhatalmasodjanak felettünk, akkor persze évente 1-2 alkalommal érdemes visszametszeni őket, de egyébként nincs velük sok gond. Aszály idején érdemes őket öntözni, illetve addig rendszeresen, amíg a növények fiatalok. Később már alig van velük gond.

Alacsony gondozás mellett is szépen fejlődnek

Ezt a cikkemet is olvassa el a témában!

Árnyékot adhatnak

A nyári forróságban nem kívánkozunk a napra – ilyenkor jobb egy árnyékos, hűvös hely a kertben. Ezt megteremthetjük kapaszkodó növényekkel is, hiszen ha felfuttatjuk őket pergolára, rácsra, lugast nevelünk belőlük, akkor már nem is kell tovább gondolkodni azon, hogy hol töltsük a forró napokat a kertben.

Gyors növekedésük miatt gyorsan árnyékot adnak

Rovar- és madárcsalogatók lehetnek

Sűrű hajtásrendszerüket kedvelik a madarak, amelyek akár még fészkelhetnek is a cserjénkben. Ezt érdemes megteremtenünk, hiszen nincs is szebb a madárdaltól a saját kertünkben. A rovarok is kedvelnek sok kapaszkodónövényt. Alkalmazásukkal életteret biztosíthatunk számukra, és azt hiszem, ez fontos dolog.

Madaraknak adhatnak otthont

Az iszalagok kedvelt kúszónövények. Olvasson ebben a cikkemben növényvédelmükről!

Általános tévhit, hogy a futónövények kezelhetetlen rovarinváziót hoznak magukkal. Az igaz, hogy ahol növény van, ott bogarak, rovarok is megjelennek, ám nem biztos, hogy zavaró mennyiségben, ráadásul megfelelő fajtaválasztással megelőzhető a tömeges előfordulás, a lombhullató futók esetében a rovarok például nem tudnak áttelelni a levelek alatt.

Nézze meg a videómat a futónövényekről!

Ha már rovarokról beszélünk, akkor eszünkbe juthatnak a poloskák is. Olvasson róluk bővebben ebben a cikkemben!

Társíthatók

Társításokban is elhelyezhetők. Bár önállóan ültetve is igen mutatósok, de elé ültetve kisebb cserjéket, rózsákat, vagy évelő növényeket, színekben és akár illatokban gazdag kertrészt hozhatunk velük létre.

Könnyen társíthatók

A futónövények hátrányai

Rongálják az épületeket

Tévhit, hogy futónövények kárt okoznak az épített elemekben, befurakodnak a résekbe, szétfeszítik a vakolatot, elmozdítják a cserepeket. Ennek az elképzelésnek van valóságalapja, ám nem minden futónövény viselkedik így, és csak a rossz állapotú, elhanyagolt épületek vannak veszélyben.

Ha segítünk nekik, nem rongálnak

A rózsák is nagyszerű kapaszkodó növények. Tekintse meg kertészetem fajtáit!

Ha a sérüléseket maximálisan el akarja kerülni, akkor kapaszkodó hajtások felójlődését segítő eszközöket érdemes rögzítenie a falfelületre. Ez is segít távolságot tartani a ház és a növények között, ami elősegíti a szellőzést.

Túl gyorsan nőnek

Ez tény. Alapvetően igaz rájuk, hogy növekedésük gyors, ami fontos, ha már látni szeretnénk a növény végleges méretét és azt, hogy beteljesítette a számára szánt feladatot, például azt, hogy takarjon. Előnye a hátránya is lehet.

Sok faj növekedése elég gyors

Azonban megfelelő, rendszeres metszéssel ez könnyen kézben tartható feladat. A sort folytathatnánk, de ha van olyan tényező, amellyel kiegészíthető lenne a lista, írja meg nekem emailben! Összefoglalva elmondható, hogy vannak előnyeik és hátrányaik, ezt azonban ültetés előtt kellőképpen mérlegelni szükséges.

Tekintse meg a kertészetem kapaszkodó növény kínálatát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Hasznosnak találta a cikket? Ha igen, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!