Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Futónövények élete kertünkben

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 19. 15:47:17

Sok kertes háznál látni, hogy a kevésbé érdekes vagy szép falrészt valamilyen felfele törekvő, futónövénnyel színesítik. Az ilyen kúszó-kapaszkodó növények kis kertekben is ideális választások, hiszen nem kell nekik olyan nagyméretű kertrész, mint például egy örökzöld sövény kialakításához.

Vannak olyan növények, amelyek maguk is tudnak terjedni, azonban akadnak olyanok, amiknek szükségük van valamilyen támaszra. Támaszt magunk is összerakhatunk, például készíthetünk pergolát, hogy ha nagyobb kertről van szó, de akár egy fakerítés is megteszi a növénynek. Hogy ha a ház falát szeretnénk befuttatni, akkor ugyancsak használhatunk fa vagy acélból készült támaszokat.

Mindkét esetben fontos, hogy olyan anyagot válasszunk, ami a későbbiekben képes lesz megtartani a ránehezedő növény súlyát. A kapaszkodó növények életük során nehezen tudnak 40 cm-nél távolabb lévő elemre rákapaszkodni, ezért fontos, hogy a támasztékok egymástól ne legyenek messzebb, mint 40 cm. A fából vagy acélhuzalból készült támasztékokat a faltól 5-20 cm-es távolságra ajánlott elhelyezni.

Az olyan épületek mellé, amelyek nincsenek rendesen szigetelve, remek választás lehet egy kapaszkodó-kúszó növény, hiszen a sűrűségéből adódóan szigetelőként is szolgálhat. Amikor a futtatás irányát szabjuk meg, akkor fontos, hogy ne egyenesen felfele vezető huzalokat készítsünk, hanem a kordonszerűen, vízszintesen elfektetett kialakítást válasszuk. Hogy ha elkészült a támasz, amire már könnyedén felkapaszkodhatnak a növények, akkor nincsen más hátra, mint beszerezni őket.

Kertészetemtől a Japán futóloncot konténeres kiszerelésben megrendelheti, amely illatos virágai miatt igazán jó választás lesz egy romantikus hangulatú kertben. Azok a növények, melyek nem igényelnek támaszokat, kapaszkodó kacsokkal vagy tapadókorongokkal jutnak egyre feljebb és feljebb. Ilyen például a borostyán, amely igen közkedvelt futónövény vagy a tapadókorongos vadszőlő, ami a bordós-vöröses őszi lomszíne miatt vált kedvelt futónövénnyé. Az ilyen növények estében győződjünk meg arról, hogy az a falrész, ahova felfutnak minden sérüléstől mentes, illetve nincsen tele repedéssel. Ez azért fontos, mert a kúszónövények, képesek az ilyen repedésekbe is benőni és ott problémát okozhatnak a későbbiekben. 

Tartalomhoz tartozó címkék: futónövény