Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Futó vendég a kertben

Megyeri Szabolcs

A városi kertekben a legtöbb esetben csak dísznövényeket nevelünk, vagy gyepet gondozunk, mivel sokszor szűkös a hely ahhoz, hogy veteményeskertet tartsunk fenn. Van azonban egy olyan termény, mely kis alapterületen is termelhető, hozama magas, a termés pedig egészséges és tápláló, növényként pedig kifejezetten dekoratív. Ez nem más, mint a karós, vagy más néven futóbab.

A karósbabbal kapcsolatban az egyetlen nehézség, hogy előkészületként némi barkácsmunka szükséges, már amennyiben a hagyományos módon kívánjuk futtatni. Régi szokás, hogy a futóbab számára gúlát építenek, melyhez négy, bő kétméteres, rugalmas karó kell, melyeket egy 80X80 centiméteres négyzet sarkaiba szúrunk le, felül pedig összekötjük őket. Ha ezzel nem akarunk vesződni, akkor drótkerítésre, pergolára is futtathatjuk. A talajt vetés előtt mozgassuk át, és keverjünk hozzá komposztot, esetleg nitrogénes műtrágyát. Gúla esetében a rudak külső felére ültessünk 4-5 magot, hosszanti felületre futtatásnál egymástól ujjnyi távolságra helyezzük a babokat. Egy alapos beöntözés után készen is vagyunk, persze a gondoskodás csak most veszi kezdetét.

Tipp: a karósbabnak épített gúla rúdjait mélyen ássuk le a földbe, nehogy azok kiforduljanak, és az építmény összedőljön

Jó ötlet a karósbab sekélyen elterülő gyökérzetét segítendő mulcsolni a veteményt, például fűnyesedéket halmozni a tövéhez, így a reggeli harmat is öntözővízzé válik, földje pedig lassabban szárad ki. A legfontosabb ápolási teendő a többszöri talajlazítás, kapálás, melyet óvatosan végezzük a sekély gyökérzet miatt. Mikor a bab földje száraz, feltétlen öntözzük, ennek hiányában levelei kókadozni fognak, súlyosabb esetben virágait is ledobja. A karósbab fő kártevője a babzsizsik, mely csak a száraz terményben fejlődik ki, így rendszerint csak akkor vesszük észre, mikor már betakarítottunk. A megelőzés leghatékonyabb eszköze, ha csávázott vetőmagot használunk. A betegségek, kártevők elleni védekezés fontos eleme, hogy egymást követő években ne ültessük a babot ugyanarra a helyre. A rovarok ellen megelőző permetezés ajánlott, ez virágzás után, a termésérés kezdetén fontos, szükség esetén megismételve. A vetéstől számítva 10-12 hét múlva esedékes a betakarítás, egy fent leírt gúla 3-4 kg körüli babot terem. Karósbabot erkélyen is termeszthetünk, ebben az esetben vékony, erős vesszőkből építsünk embermagasságú gúlát egy nagyobb ültetőedénybe. Balkonkörülmények között gyakoribb öntözés lesz szükséges, és az építményt szélvédett, napos helyre állítsuk. Sok sikert!

Tartalomhoz tartozó címkék: futónövény zöldség palánta