Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fritillaria meleagris Mix – Kockás liliom

2.590 Ft

Csomagolt mennyiség: 12 db /csomag
A hagyma körmérete : 6/+ cm
Virágszín: mix

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Fritillaria meleagris Mix – Kockás liliom főbb jellemző

 

Jellemzői: A mocsári kockásliliomok neve igen árulkodó, ugyanis bókoló virágai sakktábla mintára emlékeztetők. A virág színe lehet lilás-bordó és fehér.

A virágzás ideje március és április hónapokban van. Levelei fűszerűek és a virágzás után lassan elszáradnak, ahogy jövő tavaszig a hagyma nyugalmi állapotba kerül.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára. Üde talajok ideálisak a számára.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A kockásliliomok egyedi bájukat a bókoló virágaiknak köszönhetik. Társítsuk ezt a fehér és lila virágokból álló mixet a ’Ruby Giant’ krókusszal, kék színű hófénnyel (Chionodoxa luciliae), valamint a sárga virágú téltemetővel (Eranthis hyemalis).

Az áprilisi virágzású növények közül válasszunk a háttérbe nagytermetű ’Aurora’ és ’Orange Beauty’ császárkorona fajtákat. Ezt az összeállítást közép- és kései tulipánokkal, valamint májusban nyíló díszhagymákkal is kiegészíthetjük.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Fritillaria imperalis ’Aurora’
Fritillaria imperalis ’Orange Beauty’
Crocus ’Ruby Giant’
Chionodoxa luciliae
Eranthis hyemalis – Téltemető

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 20-40 cm
Ültetési tőtáv: 30-40 cm
Ültetési mélység: 25 cm
Virágzási idő: Március - Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: virágszegély, balkonláda, tavaszi kert, vegyes virágágyak

 

Védett tartalom