Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Fosteriana tulipán 'Orange Emperor'

1.790 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: narancssárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Fosteriana tulipán 'Orange Emperor' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az ’Orange Emperor’ egy középidei virágzású, áprilisban nyíló fosteriana tulipán. Ez a kategória származására utal, ugyanis a Tulipa fosteriana egyik hibridje.

Az ebbe a csoportba tartozó fajták levelein esetenként barnán csíkozottak lehetnek. Az ’Orange Emperor’ többféle narancsos árnyalatot vonultat fel egy-egy virágán, ugyanis a virág alapszíne világos narancssárga, míg a sziromszélek fokozatosan sötétebb narancsszínt öltenek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor „becsengetnek az iskolákban” ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A tulipánok tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk, ezek közül az egyik ilyen a megkapó, tüzes színű ’Orange Emperor’ fajta.

Mivel áprilisban nyílik, így a korai, valamint a kései tulipánokkal és virágzó hagymásokkal egyaránt jól kombinálható. Hátterébe telepítsük az egy méteres magasságot is elérő, piros virágszínű ’Rubra’ császárkoronát, mely elé kerüljön az ’Orange Emperor’, valamint a ’Purissima’ fosteriana tulipán.

Az előtér különböző időben nyíló virágaiként válasszunk Puskin-csillagvirágot (Puschkinia scilloides) és különleges, kék árnyalatú spanyol kékharangot (Hyacinthoides hispanica), továbbá erősebb színfoltként a hosszan virágzó ’Sylphide’ szellőrózsát.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Fritillaria imperalis ’Rubra’
Tulipa ’Purissima’
Puschkinia scilloides
Hyacinthoides hispanica
Anemone de Caen ’Sylphide’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 40 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Videók